Det amerikanske kredittilsynet SEC har stevnet bankgiganten Goldman Sachs for bedrageri fordi banken har gitt kunder risikofylte lån.

Ifølge SEC skal banken bevisst ha lurt mange lånekunder i forbindelse med såkalte subprimelån. Dette var boliglån som ble gitt til personer med lav inntekt for at de skulle kunne kjøpe seg bolig. Lånene hadde i utgangspunktet en rente på bare 1 prosent.

Men renten ble så hevet i takt med at låntakerne lånte mer. Konsekvensen ble ofte en stadig større gjeld som det ble stadig vanskeligere å betale tilbake. Ikke minst da boligenes markedsverdi raste som følge av finanskrisen.

Bankene på sin side tjene imidlertid svært så godt på subprimelånene.

SEC hevder at Goldman Sachs «villedet investorer ved å forvrenge og unnlate å redegjøre for nøkkelfaktorer om et finansielt produkt koblet til subprimelånene samtidig som det amerikanske boligmarkedet begynte å vakle».

Aksjen faller 13,17 prosent.

Les også:
Meglertopp kobles til innsideskandale
- Vi veddet ikke mot kundene våre
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.