Tidligere statsminister Kåre Willoch (H) som i sin tid var med på å gi statsgaranti til Lillehammer-OL, gir finansminister Siv Jensen (Frp) ros for hennes soleklare nei til OL i Norge i 2022.

– Jeg har lenge kritisert Siv Jensen for å ville bruke for mye penger til mange formål. Det er verdifullt at hun som finansminister endelig ser behovet for å få bremset utgiftsveksten, sier Willoch til NRK.

Kåre Willoch (H) var statsminister for Høyre-regjeringen som i 1985 ga den første statsgarantien for Lillehammer-OL. Garantien var på 1,5 milliarder kroner. Prislappen ble dramatisk mye høyere, om lag sju milliarder kroner.

– Kolossalt mange penger

I høst skal Stortinget ta stilling til om Oslo skal få statsgaranti på 35 milliarder kroner til å arrangere OL i 2022.

– Det er kolossalt mange penger. Jeg er overbevist om at vi vil kunne bruke arbeidskraften, kunnskapen og ressursene til større og mer varig glede for mange mennesker på andre måter enn ved å lage en stor fest, sier Willoch.

Siv Jensen sier til NRK at partiets nei står fast.

– Vi har tatt et klart standpunkt mot OL fordi vi mener det er et kostnadssluk av dimensjoner som heller ikke har støtte i et bredt lag av befolkningen, sier hun.

Frp-lederen oppfordrer IOK til å gå i seg selv og tenke over hvordan en i fremtiden skal gjennomføre slike arrangement.

Bare to byer igjen

Da fristen for å melde sin interesse for å arrangere vinter-OL i 2022 gikk ut i november i fjor, hadde seks byer meldt sin interesse. Flere har imidlertid trukket seg, og om Norge sier nei til OL i Oslo gjenstår bare Almaty i Kasakhstan og Beijing i Kina som aktuelle kandidater.

Oslo 2022 sliter med å samle folket. I en meningsmåling Ipsos MMI gjorde for Dagbladet i slutten av juni sa 62 prosent av de spurte nei til vinter-OL i hovedstaden. Bare 24 prosent ønsket at Oslo skulle søke om å arrangere lekene om åtte år. Kostnader og folks inntrykk av Den internasjonale olympiske komité (IOK) var hovedårsakene til motstanden.

Om ett år, 31. juli 2015, tar Den internasjonale olympiske komité (IOK) den endelige avgjørelsen om hvem som skal arrangere vinter-OL i 2022 .


Les også: Seks av ti sier nei til OL i Oslo
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.