Søndag tok Magnus Carlsen første stikk i VM-kampen i Sotsji da han vant det andre partiet med et lærebokeksempel i klassisk angrepssjakk. Samme kveld tok Rosenborg sølvet, mens Brann unngikk direkte nedrykk, i årets siste runde av Tippeligaen.

Hva fant leserne i nettavisene mest interessant?

Leses mest

– De fem mest leste sportssakene hos Aftenposten i helgen dreide seg om sjakk, sier redaktør Bertil Valderhaug i 100% Sport.

Mest lest ble bakgrunnshistorien om Carlsen og Gary Kasparov, av mange sett sett på som tidenes beste sjakkspiller.

Og Aftenposten er ikke noe enkelttilfelle.

Søndag ungikk Azar Karadas og Brann direkte nedrykk fra Tippeligaen. Men nordmenn er tilsynelatende mer opptatt av om Magnus Carlsen kan beholde verdensmestertittelen. Foto: Marit Hommedal,
Søndag ungikk Azar Karadas og Brann direkte nedrykk fra Tippeligaen. Men nordmenn er tilsynelatende mer opptatt av om Magnus Carlsen kan beholde verdensmestertittelen. Foto: Marit Hommedal, (Foto: NTB scanpix)
– Syv av våre ti mest leste sportsaker fra helgen handler om sjakk, de tre andre om langrenn og Petter Northug. Det sier noe om hva nordmenn er opptatt av, sier vaktsjef Arild Andersen i NRK.

Andersen bemerker også at sjakk slo ut all omtale av fotball.

– Det var tippeligaavslutning, så det sier jo noe. Selv om Bergens Tidende nok har andre tall.

Magnus Carlsen og Vishwanathan «Vishy» Anands tredje parti begynner 13.00 mandag. Les DNs sjakkeksperts forhåndsanalyse her.

Mest sett

Det kan innvendes at fotballsupportere ikke har rykte på seg for å være like leseglade som sjakkentusiaster. Hva så med tv-tittingen?

  • Kampen mellom Rosenborg og Strømsgodset på TV 2 søndag kveld hadde et snitt på 271.000 seere og en seerandel på 20,3 prosent.
  • Snittet for de to første sjakkpartiene mellom Anand og Carlsen hadde et lavere seersnitt, med 218.000, men til sammen var over 1,7 millioner nordmenn innom i over ett minutt.
  • Sjakkpartiene går også tidligere på dagen, og færre nordmenn har skrudd på tv-en. Ser man på seerandelen hadde sjakkpartiene i snitt en seerandel på 32 prosent.

Men det kanskje mest spennende er seertallene da det dro seg til i det andre sjakkpartiet søndag.

– På det meste var det rundt 300.000 seere som så sendingen samtidig, sier Andersen i NRK.

Økt interesse

Da Magnus Carlsen ble verdensmester for første gang ifjor, herjet sjakkfeberen Norge. Men at seertallene skulle holde seg like høye i det som er blitt repriseoppgjør av fjorårets, var ikke selvsagt.

Uten den samme drahjelpen av at noe er nytt og spennende, kunne sjakken risikert å lide sanne skjebne som curling, som fikk en formtopp etter OL-gullet i 2002, for så å sige tilbake i skyggen av langrenn, hopp og skiskyting.

Foreløpig er det ingenting som tyder på at det skjer for sjakken sin del. Men alt later til å hvile på Magnus Carlsen.

– Vi vet at Magnus Carlsen er ekstremt populær på nett. Magnus Carlsen-saker er blant de som går best på nett gjennom hele året, sier Andersen i NRK.

Les også:

26.000 så Carlsen spille remis på VGTV

Knusende seier til Magnus Carlsen i andre parti

Fintet ut TV 2 i budkampen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.