Rogoff var som ung en svært lovende sjakkspiller. Han oppnådde stormestertittel og spilte på USAs VM-lag. Men han vil nødig sammenlignes med den norske mesteren.

– Jeg droppet ut av high school, bodde i Sarajevo og spilte profesjonelt i noen år.

– Og ser kanskje noe av deg selv i Magnus Carlsen?

– In my dreams! Han er på et nivå så langt over der jeg var... Konkurranseinstinktet hans er ekstraordinært. Han vinner med ingenting, med viljestyrken. Bobby Fischer hadde det samme, sier Rogoff.

Selv var professoren på det beste ranket som nummer 40 i verden. Men en slik topprangering er fortsatt noe helt annet enn å være best, mener Rogoff.

– Det er som i tennis. Du kan være en god tennisspiller og klare å ta et game eller kanskje et sett fra Federer. Men du klarer ikke å slå ham. Som sjakkspiller kunne jeg kanskje ha blitt han som blir slått ut av Federer i kvartfinalen, sier Rogoff.

Rogoff har merket seg at Carlsen ofte vil raskest mulig ut av åpningsspillet, en fase mange moderne sjakkspillere finstuderer ved hjelp av datamaskiner.

– Du vil ikke tro du er i dataalderen når du ser ham. Han vil ut av den delen av spillet du kan memorere, tror Rogoff.

Han håper Carlsen kaprer VM-tittelen i november. Det vil være bra for sjakken, mener Rogoff.

Både fordi Carlsen er et godt forbilde, som basketspilleren Michael Jordan var. Og fordi Carlsen er verdens beste turneringsspiller.

– Han spiller perfekt under veldig høyt press. Og han tar sjanser!(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.