The Loeb House har huset presidenten ved Harvard University i Cambridge, Massachusetts. Nå står partner Espen Tøndel i advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig i entreen og tar imot kolleger og konkurrenter.

  • Følg Magnus Carlsen i sjakk-VM i Chennai 7.-28. november 2013.
  • DNs ekspertkommentator Simen Agdestein skriver om mesterskapet i Dagens Næringsliv og på DN.no.
  • Les Agdesteins analyse og vurderinger etter hvert parti på DN.no. Bruk hashtaggen #dnsjakk på Twitter.


Det er internasjonal advokatkonferanse i byen med 5500 deltagere fra 134 land. Om kvelden kappes advokatkontorene om å ha de beste sammenkomstene – for å mingle, bygge relasjoner og skape ny business.

Tunfisk og hockey
Ett kontor serverte tunfisk i et akvarium. Noen finner arrangerte ishockey-bursdag med slapshot-konkurranse på hjemmebanen til Boston Bruins. Simonsen Vogt Wiig har Magnus Carlsen.

Tøndels kontor har sponset sjakktalentets karriere med ytelser verdt rundt én million kroner årlig siden 2009. Denne kvelden skal Carlsen gi litt tilbake.

Timingen er perfekt. Det er bare en måned til nordmannen utfordrer regjerende verdensmester Viswanathan «Vishy» Anand på hjemmebane i India. Etter denne kvelden går verdens høyest rankede sjakkspiller under jorden for å forberede seg.

Bind for øynene
I The Loeb House står ti sjakkbrett på rekke og rad i et ganske lite rom. Like mange advokater fra noen av verdens fremste kontorer har meldt seg frivillig for å få bank. Carlsen har hvite brikker og får åpne spillet. Til gjengjeld har han bind for øynene.

Motstanderne smiler nervøst. Carlsen sier sitt åpningstrekk på norsk til manager og hjelper Espen Agdestein, som flytter den første bonden. Så er det motstanderens tur, før Agdestein sier trekket høyt til Carlsen.

På et tidspunkt virker Carlsen usikker. Sto det ikke en annen brikke på den posisjonen? Glipper det for ham? Ingen fare – snart fester nordmannen grepet om samtlige partier.

Selv stjerneadvokater blir "starstruck" når Carlsen, bøyd over et bord ved trappen til andre etasje i The Loeb House, klorer ned samtlige 39 trekk fra partiet mot tyske Daniel Busse på en lapp
Selv stjerneadvokater blir "starstruck" når Carlsen, bøyd over et bord ved trappen til andre etasje i The Loeb House, klorer ned samtlige 39 trekk fra partiet mot tyske Daniel Busse på en lapp (Foto: Ørjan F. Ellingvåg)

Passiv finne
– Jeg vant dronningen hans, og etterpå spurte jeg om han hadde ofret den med vilje. Men det hadde han ikke, forteller partner Lars Lokdam i danske MAQS.

– Jeg spilte for passivt og hadde ryggen mot veggen hele tiden. Jeg mistet brikker og til slutt valgte jeg å resignere, sier Kimmo Rekola i Castrén & Snellman.

Simonsen Vogt Wiig er spesialisert innen shipping, offshore, olje og gass. I år vil omsetningen komme opp i 450–500 millioner kroner. I tillegg kommer Carlsen-effekten.

– For de internasjonale kontaktene våre er dette gull verdt. Grunnen til at vi er her, er for å skape business. Vi prøver å få maksimalt ut av dette, sier Tøndel.

Full konsentrasjon
Litt etter klokken halv ni er det over. Carlsen kan fjerne skjerfet foran øyene. Det ble 10–0 og selv taperne er kjempefornøyde. Carlsen konstaterer at høyrøstede advokater i rommet ved siden av og knirkende, gamle tregulv ga ham trøbbel med konsentrasjonen.

– På slike ting trenger jeg full kons. Jeg er alltid glad for å gjennomføre uten å dumme meg ut, sier han.

Ingen fare. Selv stjerneadvokater blir «starstruck» når Carlsen, bøyd over et bord ved trappen til andre etasje i The Loeb House, klorer ned samtlige 39 trekk fra partiet mot tyske Daniel Busse på en lapp.

Carlsen kom, så ingenting, og vant.

Simnosen Vog Wiig sponser Magnus Carlsen. Her gir sjakkesset tilbake. - For de internasjonale kontaktene våre er dette gull verdt. Grunnen til at vi er her, er for å skape business. Vi prøver å få maksimalt ut av dette, sier Tøndel.
Simnosen Vog Wiig sponser Magnus Carlsen. Her gir sjakkesset tilbake. - For de internasjonale kontaktene våre er dette gull verdt. Grunnen til at vi er her, er for å skape business. Vi prøver å få maksimalt ut av dette, sier Tøndel. (Foto: Ørjan F. Ellingvåg)

Dagen før i New York:

Room service på fasjonable The London var litt sent ute med den nystrøkne skjorten. Men så kunne Magnus Carlsen og manager Agdestein skritte ut i New York-kvelden og rusle de fire kvartalene bort til luksusrestauranten Aquavit på 55. gate i Midtown.

Meglerhuset Arctic Securities hadde invitert sine amerikanske forbindelser til en helt spesiell kveld.

20 spillere i hesteskoformasjon fra investeringsselskaper som til sammen har mange titalls milliarder dollar under forvaltning.

En pappa med en høy stilling i The Blackstone Group hadde med seg sine to sønner. Mannen bak Saba Capital Management er stormester i sjakk og skal bli en av dem som holder ut lengst, mens entusiasten Douglas Hirsch i Seneca Capital Management nødig går glipp av en sjanse til å møte Magnus Carlsen.

– Det er alltid spennende å se hvor gode de er, sier Carlsen før han entrer restauranten.

Åpner dører
Sjefen for internasjonalt salg i Arctic, Gaute Ulltveit-Moe, introduserte sjakkspilleren for de fremmøtte. Han forklarte at Arctic er et uavhengig meglerhus – og derfor fullstendig avhengig av gode forbindelser.

Siden 2009 har Arctic Securities sponset Carlsen, og nå skal sjakkspilleren åpne enda flere dører på Wall Street.

Richard Conn, rådgiver og mangeårig venn av George Soros, kommenterte spillet. Barna til Blackstone-pappaen fikk oppmuntrende tilrop og beskjed om å få ut offiserene sine. «Remember to launch those planes!»

En annen spiller fikk vite at han dummet seg kraftig ut da han plasserte springeren sin ute ved kanten av brettet med bare fire steder å gå.

- Det er alltid spennende å se hvor gode der er, sier Magnus Carlsen på vei til en restaurant i New York. Meglerhuset Arctic Securities har invitert sine amerikanske forbindelser til en kveld med sjakk.
- Det er alltid spennende å se hvor gode der er, sier Magnus Carlsen på vei til en restaurant i New York. Meglerhuset Arctic Securities har invitert sine amerikanske forbindelser til en kveld med sjakk. (Foto: Ørjan F. Ellingvåg)

Slått i pingpong
Douglas Hirsch driver investeringsselskapet Seneca Capital Management med et par milliarder dollar under forvaltning. Etter at Hirsch og Magnus Carlsen ble kjent for to år siden, har Carlsen vært gjest på Hirschs landsted i fasjonable The Hamptons.

– Jeg slår ham i pingpong, var trøsten for Hirsch etter at Carlsen hadde banket ham i simultansjakken.

– Jeg var ikke misfornøyd med de første ti trekkene mine, sier Hirsch.

– Men så festet grepet seg og jeg gispet etter oksygen.

Klokken 21.22 ga siste motstander seg. Av 20 partier vant Carlsen 18 og spilte to uavgjort.

Richard Conn sammenligner Carlsen med Bobby Fischer, den amerikanske sjakklegenden som tok VM-tittelen fra russeren Boris Spasskij på Island i 1972.

– Carlsen vil forsøke å vinne i enhver posisjon, så lenge det fortsatt er muligheter for spill, sier Conn.

Får valuta for pengene
Gaute Ulltveit-Moe konstaterer at Magnus er mye større enn Arctic på Wall Street.

– Han er en rockestjerne! For oss er det en åpenb#229 – han har åpnet så mange dører for oss, sier han.

I stedet for at Arctic-meglerne må ringe ut for å skape business, opplever meglerhuset at folk ringer utenfra til Arctic for å få gjøre forretninger med dem.

Nylig kom det en telefon fra Bolivia. Noen hadde fått med seg at Carlsen var tilknyttet Arctic.

– We’d love to do business with you, var beskjeden.



Magnus Carlsens vei til toppen

1. Lærer sjakktrekkene som femåring vinteren 1995/96, mens familien bor i Finland.

2. Fatter virkelig interesse for sjakk høsten 1998 og følger med når faren og søsteren spiller. Begynner å jobbe med sjakk på egenhånd.

3. Spiller sin første turnering i juli 1999: NM under 11 år på Gausdal.

4. Får undervisning av Torbjørn Ringdal Hansen på Norges Toppidrettsgymnas fra februar 2000.

5. Vinner NM under 11 år sommeren 2000 i Asker, ni år og syv måneder gammel.

6. Reiser til første utenlandsturnering i Bad Wiessee i Tyskland høsten 2000. Begynner med å slå en mesterspiller og scorer 4,5 poeng på ni runder. Får for første gang registrert partier for internasjonal rating.

7. Carlsen deltar i EM og VM for ungdom under 12 år i 2002 og møter for første gang de beste i verden på egen alder. Blir nummer to i VM.

8. Får sitt internasjonale gjennombrudd og første stormesternapp da han vinner Corus C-turneringen i Nederland i januar 2004. Washington Post-skribenten Lubomir Kavalek døper Magnus Carlsen «the Mozart of Chess».

9. Oppnår stormestertittel etter en turnering i Dubai i april 2004.

10. Under EM i Warszawa i 2005 kvalifiserer Carlsen seg til å spille World Cup samme høst. Der kvalifiserer han seg med en 10. plass til å få spille kandidatfinaler om plass i VM-turneringen - som den yngste noensinne.

11. Deler sin første seier i en superturnering med Levon Aronian: Corus A-turneringen i Nederland januar 2008.

12. Samarbeider i hemmelighet med Garry Kasparov. Like etter at samarbeidet blir kjent, i oktober 2009, tar Carlsen sin sterkeste turneringsseier i Nanjing med 8 av 10 poeng.

13. Går for første gang til topps på den internasjonale FIDE-ratingen 1. januar 2010.

14. Oppnår den høyeste FIDE-ratingen noensinne høsten 2012. Etter seieren i Corus A i januar 2013 høyner han til 2872 poeng, den foreløpig høyeste poengsummen i verden.

15. Carlsen kvalifiserer seg til VM-kamp mot Viswanathan «Vishy» Anand ved å vinne kandidatturneringen i London i mars-april 2013.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.