I slutten av arbeidsuken svekket kronen seg kraftig mot de store valutaene, etter Norges Banks rentemøte torsdag. Sentralbanksjef Øystein Olsen konstaterte langt svakere vekst i norsk økonomi, og sendte signaler om at renten vil holde seg lav lengre enn ventet.

Mens man onsdag måtte betale rundt 5,7 krone for én dollar, spratt dollarkursen opp og endte på over 6,0 igår ettermiddag. Fra onsdag til fredag ettermiddag økte kronekursen mot euro fra 7,7 til 7,9.

- Vi vil se en nokså variabel kronekurs, som er veldig følsom overfor begivenheter som kan signalisere om det blir rentekutt eller ikke. Dette er fordi signalene fra Norges Bank om det blir rentekutt neste rentemøte nesten er som kron og mynt, sier Juel til Dagens Næringsliv.

- En litt nervøs krone, altså?

- Ja, den vil være like ustabil som det norske sommerværet, sier Juel.

Dyrere ferie, dyrere import
Juel tror kronekursen mot euroen vil «svirre» mellom 7,7 og 8,1 gjennom sommeren. Ferierende nordmenn som håpet å betale 7,5 krone for euroen, må dermed omstille seg. Han understreker samtidig at eksportindustrien vil nyte godt av en svak krone, fordi norske bedrifter får bedre betalt for produktene de selger i utlandet. Det i seg selv kan føre til at det ikke blir rentekutt ved neste korsvei.

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank First Securities var overrasket over den sterke svekkelsen av kronen etter rentemøtet. Han viser til at svekkelsen av kronen var den største på 15 år, målt mot en handelsveid valutakurv.

- Den umiddelbare reaksjonen vi så i markedet torsdag var helt uforholdsmessig, sier han, og tror det skyldtes nervøse investorer – og uro på finans- og råvaremarkedene forøvrig. Han viser til at mange aktører har tenkt at den norske kronen var spesiell og solid.

Han tror det er fare for ytterligere svekkelse av kronen de neste to-tre årene, men at det ikke vil skje mye de neste månedene.

LES OGSÅ:

Største kroneras siden 1992

Et av historiens mest ekstreme kroneras (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.