Den mediesky traderen Einar Aas er nesten like kjent for sin evne til å slå markedet som han er kjent for å skygge unna pressen. Men etter 2012 er det kun hans medieskyhet som står ved lag.

Ny vri
Gjennom aksjeselskapet Toppen Invest har 42-åringen i en årrekke drevet deler av sin investeringsvirksomhet. Siden selskapet ble stiftet i 2001 har Aas setningen "Alle investeringene i selskapet har hatt en positiv verdiutvikling" blitt inkludert i den spinkle styreberetning. Men i 2012 sa det stopp.

For første gang konkluderer Aas, som både er styreleder og eneaksjonær i selskapet, under overskriften Markedsutvikling følgende: Aksjeporteføljen i selskapet har hatt en nøytral til negativ verdiutvikling i 2012.

Aas er kjent for opprinnelig å ha bygget opp en stor formue på krafttrading på kraftbørsen Nord Pool.

I skattelistene som ble lagt frem i fjor høst sto Aas oppført med nøyaktig én milliard i formue og havnet innenfor ti på topp-listen over de som tjente best i 2011, med en inntekt på formidable 90,5 millioner kroner.

I siste utgave av Kapitals oversikt over Norges 400 rikeste, var formuen til Aas i 2012 anslått til 820 millioner kroner, ned fra 945 millioner kroner året før.

Før 2012 lastet investoren store deler av selskapets pengebinge over i aksjer. Det syntes i utgangspunktet ikke dumt ettersom fasiten for året viste at hovedindeksen på Oslo Børs steg småpene 15 prosent. Likevel klarte ikke Aas å kapitalisere på dette.

Les også: Pumpet pengene inn i aksjemarkedet

Endte i minus
Regnskapet viser at Aas bokførte en brutto finanskostnad på 20 millioner etter året. Finansinntekten krøp såvidt forbi til 21,5 millioner kroner. Det ga et resultat før skatt på 1,4 millioner kroner.

Grunnet en høy skatteregning for året endte årsresultatet på et tap på 145.319 kroner, som dekkes inn av den opptjente egenkapitalen i selskapet.

Trygg som banken
For selv om 2012 ble gjort opp i minus er det ingen fare for likviditeten i Toppen Invest. Selskapet hadde ved utgangen av 2012 drøyt 186 millioner i egenkapital.

Av disse regnes 143,5 millioner kroner som likvide midler. Ifølge regnskapet er dette bankinnskudd, kontanter eller lignende.

Dette skyldes at investoren gjennom året realiserte rundt totredeler av aksjene han hadde lastet opp med året før.

Mens Aas ved utgangen av 2011 hadde 117 millioner kroner i markedsbaserte aksjer, var samme posten redusert til 42 millioner kroner ved utgangen av fjoråret.

Men styret beretning avslører at Toppen Invest fortløpende vurderer mulighetene for flere investeringer i 2013.

Kvitter seg med naboene
Aas har også investert betydelig i eiendom de siste årene. Han har vært spesielt ivrig etter å kjøpe ut naboeiendommene på Naxbie i Grimstad, der han og familien bor.

Siden 2004 har investoren kjøpt eiendommer i samme område til en samlet pris av 38,2 millioner kroner. Den siste av disse ble kjøpt for 14 millioner kroner rett etter St. Hans ifjor. Ifølge lokalavisen Agderposten var det den dyreste eneboligen som ble omsatt i kommunen det året.

Den dyreste enkelteiendommen Aas har kjøpt i Grimstad er på Hesnes, der han i 2011 bladde opp 23 millioner kroner for å sikre seg fritidseiendommen "Slottet".

Aas har også sikret seg bolig i hovedstaden. I 2009 kjøpte han to naboleiligheter på Tjuvholmen for totalt 41,7 millioner kroner. De skal senere være slått sammen til én bolig.

DN.no har ikke lykkes i å få en kommentar fra Einar Aas.

Les mer på DN.no:
Selger Røkkes million-jolle
Wall Street-topp: - Det verste kommer til å inntreffe
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.