Norske Skog faller 5,9 prosent etter et overraskende resultatvarsel for første kvartal og melding om stans i oppsettingen av ny papirmaskin i Brasil.

Les også: Resultatvarsel fra Norske Skog

- Dette var overraskende. Gitt at inntjeningen svekkes som følge av en sterkere krone er jeg ikke så veldig overrasket over at de stopper prosjektet, men jeg hadde trodd at de ville bruke noe lengre tid på beslutningen. Det viser noe av hvor alvorlig situasjonen er i Norske Skog, sier analytiker Hans-Erik Jacobsen i First Securities til TDN Finans.

Ingen sammenheng
Selskapets bedriftsforsamling møtes onsdag for å stemme over forslaget om å kutte 450.000 tonn produksjonskapasitet.

- Jeg tror ikke at de to sakene her har noen sammenheng. Et vedtak her vil være uavhengig av stansingen av prosjektet i Brasil, sier Jacobsen.

First har en nøytral-anbefaling på selskapet.

Flere gode tegn
Norske Skog viser til at sterk kostnadsvekst, valutaforhold og lavere priser i enkelte markeder, gjør at underliggende brutto driftsresultat i første kvartal 2008 vil bli betydelig lavere enn i fjerde kvartal 2007.

Analytiker Olof Grenmark i Handelsbanken Capital Markets mener Norske Skogs resultatvarsel er overraskende ettersom han den seneste tiden har sett flere tegn i markedet som taler til selskapets fordel.

- Det har definitivt ikke noen som ventet melding fra Norske Skog. Vi har kunnet se positive tegn på markedet i det siste, blant annet i form av stigende magasinpapirpriser, sier han til Nyhetsbyrån Direkt.

Valutasmell
En annen analytiker viser overfor Direkt til at Norske Skog har blitt hardere rammet av valutaeffekter enn andre skogselskaper, som følge av svak dollar og den sterke norske kronen.

Evli Bank kutter kursmålet på Norske Skog fra 30 til 25 kroner. Meglerhuset har en reduce-anbefaling på aksjen. Det fremgår av Bloomberg Data tirsdag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.