Kina har ambisjoner om å gjøre yuan til verdensvaluta, skriver Dagens Næringsliv.

Etter flere år med kraftig press fra handelspartnerne, først og fremst USA, som mente at Kina bevisst holdt valutaen svekket for å hjelpe eksportørene, tillot Kina en kontrollert styrking av yuanen fra sommeren 2005.

I dag er valutakursen 35 prosent høyere mot amerikanske dollar, og har aldri vært sterkere.

Målet er at den skal konkurrere med amerikanske dollar som verdensvaluta. År 2040 er ifølge DN satt som en uoffisiell tidsfrist, men først må det foretas endringer i landets valutapolitikk.

«Jeg forventer en full liberalisering av valutaen mellom 2015 og 2020», skrev Chen Yulu, som er medlem av sentralbankens pengepolitiske komité i en rapport nylig.

Frykter frislipp

For kinesiske myndigheter er valutakursen et vanskelig dilemma.

Kursen fastsettes i dag nemlig ikke av vanlige markedsmekanismer, slik det er vanlig i de fleste land. I Kina er det en styrt kontroll.

Myndighetene frykter store svingninger ved et frislipp av valutaen.

Endringer på gang
Det er imidlertid endringer på gang, også via internasjonale finansinstitusjoner. Storbankene HSBC og Standard Chartered la igår for første gang ut et «dim sum»-obligasjonslån i kinesiske yuan i Singapore.

– Denne utstedelsen vil bidra til å åpne markedet for andre som ønsker å skaffe seg finansiering internasjonalt i yuan. Det er også et nytt investeringstilbud til den betydelige kapitalen som forvaltes fra Singapore, sa HSBC-direktør Matthew Cannon igår.

New Zealand og Australia har nettopp startet forhandlinger med Kina. Målet er å gjøre landenes valutaer direkte konvertibel med kinesiske yuan. For alle parter betyr dette besparelser.

– Det er et signal om at Kina ønsker å gjøre forretninger med oss. Dette er svært viktig da Kina er det største eksportmarkedet for meieriprodukter og kjøtt fra New Zealand. Dette vil gjøre det enklere for kinesiske importører, sier sjeføkonom Dominick Stephens hos Westpac til Reuters.

Les også: Eiendomsboble truer Kina



<b>Spår USAs økonomiske undergang</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.