Ekspertene spår at opptil 150.000 nordmenn vil være arbeidsledige ved utgangen av første kvartal 2010. Administrerende direktør Per Bergerud i Proffice tipper at tallet vil ligge i underkant av 130.000.

Sikkert er det uansett at ledigheten vil stige kraftig fremover. Frykten for å miste jobben er stor, og mange synes rett og slett det er flaut å bli nedbemannet:

4 av 10 norske arbeidstakere opplever det som tabubelagt å miste jobben, mot bare 2 av 10 svensker.

Det viser en helt ny arbeidsmarkedsanalyse som Visendi har gjennomført for rekrutterings- og bemanningsselskapet Proffice.

Noen går nye veier for å få jobb:
To twitringer + tre kaffekopper = ny jobb

- Vant til gode tider
- At det å miste jobben er betraktelig mer tabu i Norge enn i Sverige, kan ha en sammenheng med at svenske ledere har måttet nedbemanne i større grad enn norske, sier Per Bergerud.

Les også:
Slik får sjefen suksess i krisetider

<b>Slik beholder du jobben</b>

Likevel er det et faktum at mange sjefer utnytter finanskrisen til å dumpe udyktige ansatte:

4 av 10 ledere sier krisen har gitt dem anledning til å kvitte seg med mindre dyktige ansatte, og 3 av 10 hevder de har benyttet anledningen til å si opp flere ansatte enn de strengt tatt har vært nødt til.

Hvorfor er det tabu å miste jobben? Diskutér saken nedenfor!

- Alle vet at det er vanskelig å bli kvitt en medarbeider uten saklig grunn. Å hevde at vedkommende svekker det faglige eller sosiale miljøet i bedriften er ikke alltid like lett å bevise. Ergo er jeg ikke overrasket over at så mange ledere sier de bruker finanskrisen til å "rydde opp" litt, sier Bergerud.

- Siden det er så tabu å miste jobben: Kan dette ha en sammenheng med at personen føler han har mistet jobben fordi han ikke er god nok?

- Vi vet at mange sjefer utnytter krisen til å kvitte seg med medarbeidere han eller hun mener er udyktige, derfor kan det nok være det, sier Per Bergerud til DN.no.

Les:
Disse får sparken først

Liten kriseforståelse
Han peker også på at kriseforståelsen ikke er så stor i Norge som i mange andre land:

- Jeg undrer meg jo over hvor stor kriseforståelsen er når 8 av 10 arbeidstakere mener de fortjener lønnsøkning i år. Mange har fortsatt stor tro på gode lønnsoppgjør, sier Bergerud.

Undersøkelsen viser også at bare 1 av 10 frykter at de kan miste jobben.

- En arbeidstaker er ikke mer verdt enn det en arbeidsgiver er villig til å betale, og det er viktig å stille realistiske krav i forhold til bedriftens økonomi, sier Per Bergerud. I dag svarer over halvparten av bedriftslederne som har nedbemannet at de bruker arbeidsmarkedet til å holde lønningene nede.

Les også:
Kutter lønn for å redde jobben

Mange vil ansette igjen
Ett lyspunkt er verdt å trekke frem, mener Proffice-sjefen:

41 prosent av de spurte lederne sier at de planlegger nye ansettelser i 2009.

- Så det ser ikke så mørkt ut i Norge. Mange som mister jobben vil ikke gå arbeidsledige så lenge, sier Bergerud.

Hvorfor er det tabu å miste jobben? Diskutér saken!(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.