Budsjettforliket mellom Høyre, Fremskrittspartiet, KrF og Venstre innebærer en kraftig økning i en rekke avgifter, blant annet på elekrisitet og flyreiser. Netto står det igjen en skatte- og avgiftslette på rundt 220 millioner kroner.

Måtte svelge

Da Høyre/Frp-regjeringen la frem budsjettforslaget for 2016 i oktober, fulgte Høyre og Frp videre opp sine valgkampløfter om kraftige kutt i det samlede skatte og avgiftsopplegget. Finansminister Siv Jensen kunne presentere et samlet skatte- og avgiftskutt i 2016 på tre milliarder kroner. Nå har det aller meste av skatteletten forsvunnet i ekstra asylutgifter og i forhandlingene med KrF og Venstre.

Kuttet selv

Først måtte regjeringspartiene selv stå for det største kuttet i skatteletten. I regjeringens tilleggsnummer som var regjeringens egen revidering av budsjettforslaget for 2016 -  der de store asylutgiftene skulle finansieres -  ble skatteletten redusert fra 3,1 milliarder til 1,3 milliarder kroner. Men det var bare begynnelsen. I forhandlingene som kom i havn mandag ettermiddag mellom regjeringspartiene og KrF og Venstre, har Erna Solberg og Siv Jensen måttet svelge ytterligere kutt i skatteletten.

Budsjettavtalen innebærer at folk må betale 1,5 øre mer i elavgift og det innføres en ny avgift på flyreiser, og satsen for skattefri kilometergodtgjørelse reduseres. I tillegg økes avgifter på blant annet svovel og smøreolje. Tilsammen gir dette 3,3 milliarder i økte inntekter.

Lavere personskatt

I budsjettavtalen blir regjeringens skattereform i all hovedsak stående. Den viktigste endringen er en lettelse i personskatten på 0,75 milliarder kroner. Første trinn i regjeringens foreslåtte trinnskattmodell heves med 1000 kroner til 159.800 kroner. I tillegg senkes skattesatsen fra 0,8 til til 0,44 prosent. Dette vil innebære en lettelse for alle inntekter over dette nivået, sammenlignet med regjeringens forslag. 

2016-budsjettet inneholder dermed svært lite av den samlede skatte og avgiftsletten som Høyre og Frp vant valget med i 2013. Samtidig ligger det an til at skatteletten vil øke vesentlig i 2017-budjsettet blant annet ved at effekten av kutt i selskapsskatten kommer til syne. Da statsbudsjettetble lagt frem, var den påløpte effekten av skatte- og avgiftkuttet på ni milliarder kroner, mens den bokførte effekten var på tre milliarder, fordi selskapsskatten betales etterskuddsvis.

Mandagens forlik innebærer at 2016-budsjettet gjøres opp med samme bruk av oljepenger som i regjeringens forslag.

 

Les også:

Fersk prognose: Euroen blir 40 øre dyrere i løpet av de neste 30 dagene

NRK varsler nedbemanninger

– Vi må ikke undervurdere disse menneskene magasinetPlus  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.