Oppdrettsmilliardær Gustav Witzøe slipper å betale en skatteregning på 14 millioner kroner etter å ha bidratt med 50 millioner til videregående skole og kulturhus på Frøya.

I 2010 stilte Witzøe-familien på Frøya opp med 50 millioner kroner for å få bygd en kombinert videregående skole og kulturhus i hjemkommunen. Gjennom investeringsselskapet Kverva pusset Witzøe opp skolen med egen havbrukslinje og oppdrettskonsesjon.

Den regnes som å være en viktig kunnskaps- og rekrutteringsarena for havbruksnæringen. Blant annet storoppdretteren Salmar, hvor Kverva er største eier i det børsnoterte selskapet.

Kverva førte pengegaven opp som en utgift til inntekts ervervelse, og krevde på den måten et fradrag på 14 millioner kroner.

Men Skatt Midt-Norge mente det var snakk om en gave, ikke en investering.

Kverva ble derfor nektet fradraget, og svarte med å saksøke Skatt Midt-Norge. Investeringsselskapet fikk medhold av Sør-Trøndelag tingrett, men dommen ble anket til lagmannsretten.

Fredag var lagmannsrettens konklusjon klar: nok en gang slipper Witzøe unna millionregningen.

«Etter en samlet vurdering finner lagmannsretten, i likhet med tingretten, at det foreligger en tilstrekkelig nær og umiddelbar tilknytning til at kostnaden må anses pådratt for å erverve, vedlikeholde eller sikre skattepliktig på Kvervas hånd», heter det i dommen.

Det opplyses også at Skatt Midt-Norge har anført at å innrømme fradragsrett i et slikt tilfelle vil undergrave skattefradraget.

«Anken blir etter dette å forkaste», konkluderes det.

Skatt Øst må betale sakskostnader på 192.110 kroner. Ifølge dommen har ikke Skatt Midt-Norge innvendinger mot kravet.

LES OGSÅ: Her er Norges rikeste

Her er landets rikeste under 30  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.