Økokrim har i dag siktet seismikkselskapet TGS-Nopec Geophysical (TGS) for brudd på skatte- og verdipapirlovgivningen, ifølge en melding mandag.

"I forbindelsen med siktelsen har Økokrim i dag besøkt kontorene til TGS i Asker med en ransakelsesordre for å etterforske forholdet. TGS samarbeider fullt ut med Økokrim for å belyse alle fakta rundt saken", heter det i meldingen.

Flere pågrepet

Førstestatsadvokat Marianne Bender i Økokrim bekrefter at TGS er siktet, og at flere personer er pågrepet og flere selskaper er ransaket. Det er mistanke om unndragelser på "flere hundre millioner kroner".

Førstestatsadvokat Marianne Bender, Økokrim.
Førstestatsadvokat Marianne Bender, Økokrim. (Foto: Øyvind Elvsborg)

- Økokrim kan bekrefte at vi har pågrepet flere personer og ransaket flere selskaper i dag. Personene og selskapene er siktet for grovt skattesvik og medvirkning til dette. Et av selskapene er også siktet for markedsmanipulasjon, Bender til DN.

-  Fordi TGS selv har sendt ut en melding, kan jeg bekrefte at TGS er en av de siktede. De andre selskapene kan jeg dessverre ikke identifisere nå, sier hun.

- Alvorlig

Økokrim vil nå etterforske saken og bruke tiden fremover på å avkrefte eller bekrefte mistanken som foreligger, ifølge førstestatsadvokaten. Hun presiserer at forholdet er alvorlig.

- Norges inntekter fra virksomheter på kontinentalsokkelen utgjør jo nesten 30 prosent av statens inntekter. Derfor ser Økokrim på det som alvorlig når vi i dag har siktet personer i selskaper for å ha bedratt staten for flere hundre millioner, sier Bender.

Skeie ukjent med saken

Ifølge TGS er forholdene knyttet til en kontrakt inngått med Skeie Energy, senere kjent som E&P Holding, i 2009, opplyses det i dagens melding.

Offshorenestor Bjarne Skeie.
Offshorenestor Bjarne Skeie. (Foto: Falch, Knut)


E&P Holding er kontrollert av riggnestor og seriegründer Bjarne Skeie i Kristiansand, gjennom blant annet gjennom selskapene Skeie Technology og Norsupply AS.

Bjarne Skeie opplyser til DN at han ikke har kjennskap til saken.

- Dette har jeg ingen kommentarer til. Christan Selmer har vært daglig leder i Skeie Energy og han har operert med full tillit fra styret, så jeg vet ikke hva dette gjelder, så du får snakke med ham, sier Skeie til DN.

DN har ikke lykkes med å få kontakt med Selmer tirsdag.

I juli i fjor sa Bjarne Skeie til DN at oljeselskapet Skeie Energy var i ferd med å bli avviklet.

- Vi hadde jo børsplaner, men bommet på markedet. Det ble en tung og treg materie. Vi avvikler derfor den virksomheten. Vi kan jo ikke treffe på alt, sa Skeie da.

- En del av ligningen

Finansdirektør Kristian Johansen i TGS sier selskapet nå vil sette seg inn i siktelsen.

- Vi har ikke god nok oversikt over situasjonen nå, og må sette oss bedre inn i siktelsen, sier han til DN.

Finansdirektør Kristian Johansen, TGS.
Finansdirektør Kristian Johansen, TGS. (Foto: Gunnar Lier)

- Kom det overraskende eller er dette et forhold dere har fått mye spørsmål om og redegjort for?

- Det kom overraskende, men redegjørelser om ligninger gjør man fortløpende, hele tiden.

- Er det et forhold dere har jobbet med?

- Det vil jeg ikke kommentere på. Dette er en del av ligningen fra 2009 som vi selvfølgelig har brukt tid på, sier Johansen.

Børsrakett

TGS har steget over 27 prosent på Oslo Børs sålangt i år. 

Utviklingen har dermed trosset en rekke salgsanbefalinger fra meglerhus som har fryktet lavere aktivitet på bekymring for lavere oljeinvesteringer.

Senest i forrige måned sendte markedet aksjen kraftig opp etter at resultatene for første kvartal tok analytikerne på sengen.

TGS-aksjen er ned 2,43 prosent til 204,60 kroner på Oslo Børs tirsdag.

Les også:
Statoil vurderer å selge Eagle Ford
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.