– Dette er en fantastisk mulighet til å løfte Kvitfjell til nye høyder og plassere stedet også på det internasjonale alpinkartet, sier Odd Stensrud (47).

Sjefen i alpinkonsernet Alpinco kan presentere tidenes gigantutbygging i fjellsiden mot Kvitfjellvarden. Ferdig utbygget vil det være saltet ned flere milliarder kroner i infrastruktur, hytter, leiligheter og servicefunksjoner.

Starter tomtesalg

Det nye området som nå åpnes opp for utbygging er på 3000 mål, og ligger i det selskapet karakteriserer som et snøsikkert område fra 700 til vel 1000 meters høyde over havet. Kommunedelplanen åpner for bygging av inntil 1400 hytter og leilighetsanlegg. I tillegg ligger det et stort areal mellom dagens bunnstasjon på vestsiden og Varden der det vil komme en landsby med plass til inntil 2500 utleiesenger, butikker, servering og andre servicefunksjoner.

Markedet bestemmer hvor raskt dette blir realisert.

– Her har vi tilnærmet ubegrensede muligheter. I første omgang regulerer vi den nordre delen av det nye området slik at vi kommer i gang med investeringene på 100 millioner kroner i heiser, nedfarter og annen infrastruktur og får utløst noen av de mest interessante tomtene.

Første byggetrinn med 150 tomter har en salgsverdi på 220–270 millioner kroner. Så kommer etappe to som trolig vil gi rom for tyngre prosjekter rundt bunnstasjonen, sier Stensrud.

Målt i nedfarter, øker Kvitfjell med det nye prosjektet fra 32 til 47 kilometer.

–Vi blir dermed blant de fire-fem største. Det nye området ligger snøsikkert fra 700–1000 meter over havet oppe på fjellet, kun et kvarters kjøring fra du svinger av fra E6. Vi har en mulighet her til å bygge en helt unik fjellandsby og på en helt annen måte enn før konkurrere om de utenlandske gjestene, mener han.

Ekstra for damene

–Det er jo hele alpinbransjens store sorg, sier styreleder i Alpinco, Thorvald Sverdrup (62).

–Hva da?

–At damene slutter å stå alpint i 40-årsalderen fordi bakkene er for bratte. I Alpene slutter de ikke før de er 70 eller 80. Det har vært en sykdom i alpinbransjen å bygge bratte bakker som krever helt andre snømengder. På Kvitfjell lager vi nå bakker for damene. Her blir det hyggelig terreng som treffer midt i hjertet i de store markedene, sier Sverdrup.

Han var i en årrekke konsernsjef i det børsnoterte alpinkonsernet Skistar, eier av Norges to største alpinanlegg i Trysil og Hemsedal.

–Totalt snakker vi om investeringer i infrastruktur og hytter og leiligheter for milliardbeløp i det nye området. Alle tomtene alene vil ha en salgsverdi på langt over milliarden når vi ser hele prosjektet under ett. Vi merker allerede at det er et skikkelig sug etter nye tomter i markedet, men det er for tidlig å si hvor lang tid det vil ta før hele området er bygget ut. Vi har et tiårsperspektiv på dette, sier han.

Vil bli størst

–Kvitfjells store fordel er at dette er et ungt anlegg bygget til OL i 1994. Det betyr at vi ikke har gjort de feilene tradisjonelle anlegg har gjort ved å bygge landsbyen nede i dalen. Folk vil jo være oppe på fjellet, sier Sverdrup.

–Alpinco har et mål om å bli den ledende alpinaktøren i Norge?

– Ja, og det er klart det er en del vei å gå før vi passerer Skistar. Men det finnes ikke noe anlegg i Skandinavia med et større ubrukt potensial enn det Kvitfjell har. Potensialet er i stor grad tatt ut på mange av de andre destinasjonene, mener han.

–Betyr det at dere har lagt planene om å kjøpe andre alpinanlegg på is?

–I det korte perspektivet vil vi bruke kreftene på Kvitfjell og Hafjell. Men målet om å ha flere anlegg i Alpinco er ikke forlatt. Det er bare skjøvet ut i tid. Det er helt enkelt et for fantastisk potensial i eksisterende anlegg.

harald.berglihn@dn.no

Følg markedet med DN Investor

Les også:

- Det Saudi og Russland har gjort, gjør at gulvet er på 30 dollar fatet

- Amedia uten TV 2 er en seilbåt uten seil

Sluttet i drømmejobben etter to dager

Se DNtv: DNs nye sider for markedsinformasjon gjør 40 millioner kalkulasjoner hver dag

 

DNs nye sider for markedsinformasjon gjør 40 millioner kalkulasjoner hver dag
Her kan du få overblikk og oppleve nye sammenhenger. Vår finansjournalist Marte Ramuz Eriksen guider deg gjennom sidene.
04:01
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.