Skiferoljeprodusenter i USA har de siste dagene terminert langsiktige kontrakter på borerigger, og flere ventes å gjøre det samme, skriver Bloomberg News fredag.

Nyhetstjenesten fremholder at utviklingen er et tegn på at veksten i skiferoljeproduksjonen i USA dempes.

Helmerich & Payne, landets største riggselskap, sa tidligere i uken at det har mottatt tidlige kanselleringsvarsler for fire kontrakter.

Torsdag meldte riggoperatøren Pioneer Energy Services at kontrakter for fire rigger er blitt terminert.

Andrew Cosgrove, analytiker i Bloomberg Intelligence, sier at produsenter kan ventes å kansellere ytterligere 50-60 kontrakter.

Selskaper betaler heller for å kansellere rigger enn å fortsette å bore, i en situasjon hvor oljeprisene har falt med 55 prosent.

-Dette er bare begynnelsen. Selv de beste av de som fortsetter å bore, har begrensninger i sine balanseregnskaper når oljeprisene blir så lave. Det vil kunne være fornuftig å terminere kontrakter, og vente på bedre tider, sier R. T. Dukes, oppstrømsanalytiker i Wood Mackenzie, til Bloomberg News.

Kontrakter for de 190 rigg-nybyggene som landbaserte boreselskaper ventet å levere i år, har den høyeste risikoen for å bli terminert, ifølge Andrew Cosgrove.

Etter fallet i oljeprisene i 2008 fikk Helmerich & Payne terminert kontraktene for 37 nybygde rigger.

-Med et tilbakeblikk til det som hendte i 2008 og 2009, tror jeg en kan regne med kansellering av i overkant av 50-60 kontrakter, sier Cosgrove.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.