Nok en gang har et selskap deleiet av John Fredriksen overrasket markedet med å spinne ut deler av selskapet. Igår kom beskjeden om at Seadrill vurderte en utskillelse, og 24 timer etter var utskillelsen i gang. Få timer etter var emisjonen satt.

Seadrill Managements konsernsjef Alf C. Thorkildsen og finansdirektør Esa Ikäheimonen holdt tirsdag kveld en times telefonkonferanse for å presentere North Atlantic Drilling Ltd.(NADL) og for å svare på spørsmål fra analytikerne.

I løpet av presentasjonen gjentok Seadrill-ledelsen flere ganger at de seks enhetene som blir skilt ut har en ebitda-margin (fortjeneste før finans, skatt, nedskrivninger og avskrivninger) på rundt 63 prosent.

Ville ha svar
Den oppsiktsvekkende gode marginen fikk analytiker Fiona Mclean hos Merill Lynch til å stusse ettersom det er bedre enn det Seadrills totale flåte har klart å levere.

- Betyr det at dere har rigger i den øvrige flåten som underleverer, spurte hun.

- Dette er tall fra Platou, men det er riktige tall, konstaterte konsernsjef Thorkildsen. Han forklarte at den delen av markedet de seks enhetene opererer i, har en høyere inntjening enn Seadrill samlet sett klarer å få ut av sin portefølje.

- Dessuten er det alltid en risiko for at man har vrak i en stor portefølje, la Thorkildsen til.

For aksjonærene er det et nærliggende spørsmål om det lønner seg å bli i Seadrill eller om man heller skal tegne seg for aksjer i det mer rendyrkede NADL. Kanskje ikke overraskende at konsernsjefen og finansdirektøren senere fikk spørsmål om hvordan de tror NADL-aksjen vil utvikle seg sammenlignet med Seadrill-aksjen i fremtiden.

- Hadde jeg visst det hadde jeg ikke jobbet i Seadrill, spøkte Thorkildsen, før han la til at han ikke kunne kommentere forventninger til aksjekursen.

Holder munn
Store deler av det norske analytikermiljøet jobber med utskillelsen av Fredriksens nye riggbaby. I tillegg er flere av de øvrige meglerhusene engasjert i børsintroduksjonen av Kjell Inge Røkkes Aker Drilling. Siden markedet for lenge siden har spekulert i at Fredriksens endelige mål er å sluke Aker Drilling, er også disse analytikerne varsomme med å gi kommentarer om North Atlantic Drilling.

- Jeg er på en måte i innsideposisjon ettersom vi jobber med Aker Drilling, sier en analytiker til DN.no tirsdag kveld. En annen analytiker sier han har fått beskjed av arbeidsgiveren om ikke å snakke med pressen om restruktureringen i riggbransjen.

Kjøpekåt
Thorkildsen la ikke skjul på at Seadrill forventer konsolidering i markedet der NADL er posisjonert. I dag er det 11 relativt små riggaktører i de værharde farvannene i Nord-Atlanteren, hvor Maersk er den største. Når det gjelder drift i de aller nordligste områdene ser Seadrill Transocean som NADLs største konkurrent.

- Vi er ekstremt godt plassert for å gjøre oppkjøp og har veldig tilgjengelig finansiering. Dette selskapet kommer til å lede an i konsolideringen, sa Thorkildsen om NADL, et selskap han selv skal lede inntil videre, både som styreleder og konsernsjef i NADL Management.

Hyller markedet
Finansdirektør Esa Ikäheimonen mener det er mange grunner til skille ut de seks enhetene og danne et eget selskap.

- Høy oljepris stimulerer til at industrien leter etter olje i stadig mer værharde farvann. Dagratene i denne delen av verden har holdt seg veldig bra oppe, kontraktene er vanligvis langsiktige og det er begrenset med ny kapasitet på vei inn i markedet, bemerket han.

Konsernsjef Thorkildsen minnet også om at flåten per i dag har full utnyttelse og at flere av kontraktørene søker forlengelse på kontrakter som ennå har lang tid igjen.

Fort i svingene
Den mulige utskillelsen av NADL ble først kjent gjennom en melding til Oslo Børs igår. I dagens spørsmålsrunde med analytikerne fortalte Thorkildsen at de har diskutert ideen om utskillelse uformelt i to-tre uker. I forrige uke bestemte de seg for at dette var veien videre.

I ekte John Fredriksen-ånd har NADL målsetningen om å betale utbytte til aksjonærene hvert eneste kvartal. Og Thorkildsen bekreftet at målet er et utbytte på minst syv prosent. Seadrill har tidligere sagt at det kommer til å beholde 75 prosent av aksjene i NADL inntil videre. I telefonkonferansen åpnet selskapet likevel for at det på sikt kan selge seg ned til 51 prosent på sikt.

Lesogså: Rush til Fredriksens pengemaskin

Slik blir Fredriksens nye utbyttemaskin (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.