Og det er før høysesongen for topptur-entusiastene, som i Norge starter nå i april måned. Det er også i denne perioden at flesteparten av de fatale skredulykkene har skjedd. Og onsdag var ble et fransk turfølge på tolv personer tatt av skred i Kvænangen i Nord-Troms. Forholdene har vært ekstreme nordpå den siste tiden.

– Jeg holder på og registrerer innrapporterte hendelser i vinter, og per nå har 334 personer vært involvert hendelser, nestenhendelser og utløste skred, sier Espen Nordahl ved skredvarslingen Varsom.no.

Den erfarne skikjøreren og skredvarsleren med base i Tromsø er en del av teamet som utarbeider daglige skredvarsler for 20 regioner i Norge og på Svalbard.

Ifølge Nordahl ligger det nå en spenning rundt utviklingen de kommende ukene, som er toppuker når det gjelder antall personer på tur. Denne perioden har også vanligvis også en høy andel skredhendelser og ulykker. Skredhendelser vil si at man har vært i situasjoner der skred har blitt utløst, folk har blitt tatt av skred eller såkalte nesten-ulykker. Antall skredtatte er i statistikken lavere enn antall involverte, da ikke alle i gruppene som ble rammet ble ført med eller begravd.

Nordahl tror folk er blitt flinkere til å melde inn hendelser, men at det likevel er store mørketall. I fjor var 168 personer involvert i hendelsene som ble rapportert inn. Det vil si at det allerede går mot en dobling allerede før årets mest populære toppturmåned går i gang. Skredeksperten er også klar på at skredaktiviteten har skilt seg kraftig fra foregående år etter at vind og nedbør har gjort skredfaren svært høy.

– Jeg kan ikke huske at det tidligere har vært en slik situasjonen hvor det er blitt utløst så mye skred og skjedd så mye som disse ukene, sier Nordahl.

Travel påske

Én person døde i snøskred i Lofoten i påsken. Det gjorde også en scooterfører i Nord-Troms. Norsk Folkehjelp skrev i en pressemelding under påsken at de hadde en dobling i antall oppdrag. Spesielt i Rogaland og Telemark var det travelt for redningsgruppene, som også rykket ut til flere snøskred.

Snøsituasjonen blir beskrevet som ganske lik rundt omkring i landet med såkalte vedvarende svake lag høyt i snødekket, som trenger mildvær og oppvarming for å kollapse. Skredvarslingen har den siste tiden gått ut med klare advarsler til skiløperne.

– Det er en spenning hvordan dette utvikler seg fremover. Det avhenger av flere faktorer. Det har nå vært veldig mye skred som er blitt fjernutløst av folk på flate områder. Da kan folk som selv ikke er i skredterreng utløse skred ovenfor der man selv står, sier Nordahl.

Til tross for alle hendelsene, mener han turfolk har vært flinke til å tilpasse seg den store skredfaren og gått i slakere fjell den siste tiden. Det inntrykket har også guiden Jostein Aasen, som er sentral i skredvarslingen i Sogn og Fjordane.

– Jeg vil gi honnør til turfolket som har tatt situasjonen alvorlig. Mange har kanskje ikke gått de turene de tenkte i påsken, sier Aasen.

Da DN prater med Aasen har han vært ute på en skitur i Jostedalen. I bratte heng der han vanligvis har sett skispor, så han ikke dette nå. Han tar det som et tydelig tegn på folks bevissthet rundt skredfaren.

Advarer skikjørerne

Nordahl advarer imidlertid mot at folk «senker guarden» etter en lengre periode med finvær.

– En krevende snøsituasjon blir fort glemt, men de svake lagene i snøen bryr seg ikke om det, sier Nordahl.

Aasen tror føret kan bli mer stabilt på Vestlandet når et mildvær nå er meldt den kommende perioden. Men han påpeker at den første mildværsperioden også er en kritisk periode der store skred kan utløses. Oppvarming i denne perioden på Vestlandet betyr gjerne skikkelig regnvær, som gir forhøyet skredfare. Men da holder også folk seg borte fra fjellet.

– Det blir spennende å se den neste uken om varmen tar knekken på de svake snølagene som ligger høyt i snødekket. Vi grugleder oss til den første skikkelige oppvarmingen, sier Aasen.

Røde Kors forteller at de merker at det er blitt høyere kunnskapsnivå blant dem som går toppturer.

– De som går bratt har mer kunnskap og mange går skredkurs og DNTs toppturkurs. Vi ser at det er kult med kunnskap blant mange av dem som går topptur og gjør aktive skredfarevurderinger, og folk tar hensyn til varsler, sier Kjersti Løvik, leder av landsråd hjelpekorps Røde Kors

Hjelpeorganisasjonen hadde generelt en travel påske som den ser i sammenheng med tidlig påske og stor utfart.

– Vi har hatt det høyeste skadeantallet siden vi begynte å føre oversikt for ti år siden. Det var 987 registrerte skader i påsken. Det er dobbelt så mange som i fjor, men da var påsken sen og snøfattig, sier Kjersti Løvik.

Halvparten av de registrerte skadene dreier seg om brudd og forstuinger, og det har vært få alvorlige ulykker. Løvik sier de er glade for at det ikke har vært flere personer involvert i skred med den ekstreme situasjonen den siste uken.(Vilkår)

Slik oppleves et snøskred
Skumle skredforhold over det meste av landet. Unngå dette.
01:23
Publisert: