Det ser lekende lett ut der Karsten Gefle suser nedover Alperittløypa på Strandafjellet mens solen skinner og løssnøen spruter. Men en perfekt nedtur er avhengig av grundig planlegging og et godt linjevalg. DN har plukket ut fire norske skidestinasjoner, og kjørt de beste frikjøringslinjene med de som kjenner dem aller best.

– En god linje er en linje du mestrer uten å nøle, sier Dennis Risvoll.

Han er en av verdens beste frikjørere, kjent for å gi alt når han setter utfor. Men tømreren fra Vågå er mest opptatt av å finne flyten. Hans beste råd er å velge en linje som ikke er for vanskelig. Det er viktig å kjøre målrettet og kontrollert uten å nøle eller stoppe for mye.

Risiko

DN har kartlagt fire linjer, i Hemsedal, Røldal, på Strandafjellet og i Narvik. Noen av disse linjene går i skredterreng. Erfaring med bruk av skred­søker, søkestang og spade er en forutsetning for å kjøre på disse stedene. Vi oppfordrer til kun å oppsøke denne type terreng med guide. Selv med rett utstyr, mye erfaring og flinke guider har du ingen garanti for å ikke bli tatt av skred.(Vilkår)

Her er Norges første heisløse skisenter
Tett skog ødelegger god skikjøring landet rundt. I Øksendalen har Asbjørn Eggebø Næss funnet en løsning på problemet.
01:49
Publisert: