Tidenes oppgangskonjunktur i norsk økonomi er definitivt over, ifølge ferske tall fra Statistisk Sentralbyrå.

Les: - Gullalderen er bak oss

Veksten i BNP er kraftig redusert, etter flere år på svært høye nivåer.

It-bransjen er en av sektorene som er mest sårbare for konjunkturendringer, fordi dette er investeringer som ofte utsettes i perioder med svak økonomi. En fersk temperaturmåling peker i retning av utflating av it-investeringene de neste 12 månedene.

Usikkerhet
It-bransjens interesseorganisasjon IKT Norge gjennomfører to ganger i året en markedsundersøkelse som er ment å gi en pekepinn på hvilke behov norske bedrifter har for it-investeringer de neste 12 månedene.

Den siste undersøkelsen gir it-sektoren grunn til å forberede seg på lavere etterspørsel i tiden fremover.

- Vi ser en nedgang i antallet som sier de skal øke investeringene i ikt, noe som gjenspeiler den generelle usikkerheten i markedet, sier direktør for næringsutvikling i IKT Norge, Fredrik Syversen.

Undersøkelsen sammenligner hovedtallene fra undersøkelsen høst/vinter 2007 med vår/sommer 2008.

Færre vil investere mer
Status er at færre nå mener de vil ha behov for å øke de totale it-investeringene de neste 12 månedene. Nedgangen er signifikant, hele 8,2 prosent.

Tallene viser også en liten økning i antallet som vil holde investeringene på samme nivå som ifjor, mens ingen vil redusere de totale it-investeringene. Andelen som ikke vet hva behovet for investeringer vil være har vokst med 6,1 prosent.

- Usikkerheten har økt merkbart. Og det er jo ikke så rart dersom man ser på makrosituasjonen, sier analysesjef i IDC, Nils Molin til Dagensit.no.

Hans inntrykkk er at bedriftene fortsatt opplever bra belegg, men at de stadige dommedagsprofetiene i media gjør at bedriftene tenker at det også vil slå ned i it-bransjen.

Les: - Smellen kommer

Etter flere år der etterspørselen har vært høyere enn tilbudet, tror IDC nå at de to variablene vil møtes.

- Men det gjenstår å se om tilbudet overstiger etterspørselen, sier Molin.

 

Har senket vekstforventningene
IDC har nedjustert sine estimater for veksten i den nordiske it-sektoren.

IDC venter nå at veksten i sektoren generelt i femårsperioden 2007-2012 vil være på 4,7 prosent. I april anslo de veksten i perioden 2006-2011 til 5,4 prosent.

I femårsperioden 2007-2012 vil veksten innen programvare være størst, med vekst på 7 prosents, mens maskinvare bare vil vokse 2 prosent. Tjenestesektoren vil i denne perioden ha en vekst på 4,7 prosent, tror IDC.

Norge kan skånes
Selv om veksten i den nordiske it-bransjen vil avta i årene fremover, er den ikke dramatisk, mener Molin.

- 4,7 prosent er fortsatt vekst, og denne veksten kommer også på toppen av nivået bransjen har nådd gjennom de gode tidene de siste årene, påpeker han.

I tillegg til dette kan det hende at situasjonen ikke blir så ille i Norge.

Ifølge Molin kan den makroøkonomiske nedgangen bli dempet av flere særnorske faktorer:

  • En rekke store prosjekter er kjørt i gang, blant annet Altinn, Lånekassen og IBMs kontrakter med Forsvaret og StatoilHydro, og disse vil bidra til å holde etterspørselen oppe.
  • I andre land bidrar den høye oljeprisen til å hemme veksten, i Norge er det motsatt. Oljebransjen står også for mye it-etterspørsel.
  • Til neste år er det valg, og det legges sjelden demper på offentlige investeringer i et valgår.
  • It-bransjen i Norge har ikke i særlig grad merket effektene av den makroøkonomiske nedgangen ennå, og det kan bety at sentimentet i USA faktisk rekker å snu før de negative effektene inntreffer i Norge.

- Kanskje kan Norge hoppe fra tue til tue uten å måtte ta i marken som vi andre må gjøre, funderer Molin.

Vrir investeringene
IKT Norges undersøkelse viser at it-tjenester er det området der etterspørselen trolig vil avta mest det neste året.

Bouvet la torsdag frem sine resultater for andre kvartal, og de var på ingen måte er preget av dårligere tider.

- Vi har merket veldig lite til negativ vridning i markedet. Etterspørselen er fortsatt sterk, sier Bouvet-sjef Sverre Hurum.

Bouvet-ledelsen og de ansatte holder øyne og øre åpne for stemingen hos medlemsbedriftene.

- Vi har merket at det nå legges mer vekt på kostnader. Investeringene dreies fra kunderettede tiltak til interne tiltak for effektivisering, sier Hurum.

Ifølge Hurum har Bouvet vært forberedt på dette i et par år, og har derfor utviklet også slike løsninger. Bouvet har vunnet flere kontrakter innen dette området.