Elektronifiseringen av verdipapirmarkedet har ført til en massiv økning i bruk av avanserte matematiske algoritmer i verdens aksjemarkeder, og kanskje for alltid endret landskapet for en samlet finansbransje.

Utviklingen har gått raskere enn hva overvåkningsmyndighetene har klart å holde tritt med, og sågar utløst mini-krakk i markeder der ingen mennesker kan gjøre rede for hva som faktisk har hendt.

Skjerpet tilsyn
Europeiske og amerikanske myndigheter har lenge varslet strengere overvåkning av utviklingen. Nå skjerper også Finanstilsynet sin praksis.

Fra og med 1. mai i år vil myndighetene utøve tilsyn i tråd med retningslinjene som utarbeidet av Det Europeiske verdipapir- og markedstilsynsorganet European Securities and Markets Authority (ESMA), ifølge en melding torsdag.

- Finanstilsynet kommer til å varsle ESMA om at vi kommer til å etterleve disse retningslinjene etter norsk rett ettersom vi da vurderer at de er i samsvar med norsk lovgivning, sier spesialrådgiver Elin Rostveit i Finanstilsynet til DN.no.

Retningslinjene (se faktaboks) skal bidra til å sikre stabile og robuste elektroniske handelssystemer i EØS-området, ifølge tilsynet.

Krever dokumentasjon
I tillegg til de nye kravene skal regulerte markeder, multilaterale handelsplasser og verdipapirforetak utferdige og oppbevare dokumentasjon av de kontrollene og systemene som omfattes av retningslinjene, slik at Finanstilsynet ved tilsyn kan kontrollere at retningslinjene overholdes.

Algoritmer eller såkalte aksjeroboter er ofte programmert til å finne og utnytte svakheter hos motparter både nasjonalt og internasjonalt, og børsene pepres med handler som legges inn automatisk, gjennomføres eller trekkes flere ganger raskere enn det menneskelige øyet kan blunke.

Samtidig benyttes også aksjeroboter til å kjøpe og selge aksjer i store kvanta, samt for å beskytte bevegelsene til store aktører.

Dertil tilbyr også flere verdipapirforetak direkte markedstilgang (DMA) til større kunder, som gjør at de med meglerhusets teknologi kan kjøpe og selge aksjer uten bruk av megler, og til lavere kost.

Krav til verdipapirforetak inkluderer bl.a.:
* Prosedyrer for utvikling, kjøp, testing og produksjonssetting av algoritmer. Verdipapirforetaket skal ha kyndig personell som kan overvåke algoritmens oppførsel i markedet.
* Bruk av automatiske kontroller som adresserer feilordrer og der det settes forhåndsdefinerte terskelverdier med sikte på å bl.a. unngå for stor eksponering mot individuelle klienter.
* Due diligence av kunder med DMA (direkte markedstilgang) eller SA ("Sponsored Access"), og muligheten til å umiddelbart kunne stanse handel fra disse.

Krav til regulerte markeder og Multilaterale handelsplattformer inkluderer bl.a.:
* Kontroller før handel inngås, inkludert muligheten til å begrense antall ordre det enkelte medlem kan sende til handelsplattformen
* Samsvarstest for å sikre at medlemmers og brukeres IT-systemer er kompatible med markedsplassens elektroniske handelssystem
* Automatiske eller manuelle mekanismer som kan begrense eller stanse handel ved tilfeller med store prissvingninger
* Gjennomføring av due diligence av medlemmer eller brukere før de gis tilgang til markedet, og mulighet til etterkontroll av deres systemer
* Klare organisatoriske krav for medlemmer som ikke er verdipapirforetak
* Regler og rutiner for å forhindre, identifisere og rapportere tilfeller av mulig markedsmisbruk, herunder markedsmanipulasjon.

Kilde: Finanstilsynet

Les også:
USA går til angrep på aksjerobotene

Gjør comeback med robothandel
Endrer prisen 200 ganger per sekund

Selv lysets hastighet er ikke raskt nok
Tror meglerbransjen blir mer som dagligvarebransjen
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.