Risikoen med å bryte ut av Storbritannia er enorme, advarer den amerikanske nobelprisvinneren Paul Krugman foran folkeavstemningen om selvstendighet neste uke, skriver svd.se.

- Jeg har en beskjed til skottene: Vær redde, vær veldig redde. Risikoene med å fortsette alene er enorme. Dere tror kanskje Skottland kan bli et nytt Canada. Men det mer sannsynlig at det ender som Spania, men uten sol, skriver Krugman i en kronikk i New York Times.

Motstanderne av selvstendighet har lenge hatt et stort forsprang til de som ønsker at Skottland skal bli selvstendig, men de siste ukene har nasjonalistene i Skottland plutselig fått vind i seilene.

Den utviklingen har blant annet ført til at det britiske pundet har svekket seg markant.

Oppskrift på katastrofe

Krugman peker på en avgjørende forskjell når det gjelder sammenligningen av Canada og Skottland - nemlig valutaen.

- Canada har sin egen valuta, som blant annet betyr at regjeringen ikke kan gå tom for penger og at man kan redde sine egne banker hvis det er nødvendig. Et selvstendig Skottland vil ikke klare å gjøre det. Og det innebærer en enorm forskjell, skriver Krugman.

Og det er her sammenligningen med et Spania uten sol kommer inn. Krugman mener en kombinasjon av politisk uavhengighet og delt valuta er en oppskrift på katastrofe.

Skottland ønsker å beholde det britiske pundet som valuta selv om landet bryter seg ut av Storbritannia, men det har myndighetene i London hittil sagt klart nei til. Forlater man unioen så forlater man også pundet, er budskapet.


Les også: UK: Øker trolig renten neste år


  Klart for thriller-avstemning i Skottland

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.