– Vi vil at dere blir værende – med hode, hjerte og sjel, sa Cameron da han innledet innspurten i kampen mot et ja-flertall i Aberdeen, sentrum for den britiske Nordsjøens petroleumsvirksomhet, mandag.

Meningsmålingene viser fortsatt dødt løp, og under besøket forsøkte Cameron å overtale de anslagsvis 500.000 som ennå er usikre blant de 4 millioner registrerte velgerne.

Camerons appell til dem som vurderer å stemme «ja» i avstemningen torsdag, ble som ventet følelsesladd.

– Uavhengighet blir ingen prøveseparasjon, men en vond skilsmisse. Det er ingen vei tilbake fra dette. Ingen reprise. Dersom Skottland stemmer «ja» kommer Storbritannia til å bli splittet opp, og vi kommer til å skille lag for alltid, sa Cameron.

Upopulær

Camerons innspurt i Skottland blir ingen dans på roser. Hans konservative parti er upopulært blant skottene, som tradisjonelt har støttet opposisjonspartiet Labour. I talen i Aberdeen advarte Cameron imidlertid skottene mot å stemme for uavhengighet bare fordi de ikke liker ham og hans regjering.

– Jeg kommer ikke til å være statsminister for alltid, forsikret han.

Cameron mener et ja-flertall kommer til å sette skotske pensjoner og valutaen i fare, bryte opp de væpnede styrkene og skape grenser mellom England og Skottland som det kan bli vanskelig å krysse. Skottlands uavhengighetsbevegelse har på sin side presentert en framtid som er for god til å være sann, hevder Cameron.

– Jeg vil ikke at det skotske folk skal selges en drøm som kommer til å forsvinne, sa statsministeren.

Bønn fra Beckham

Fotballstjernen David Beckham er den siste blant mange engelske celebriteter som har meldt seg til innsats for å overbevise skottene om at de må bli. Beckham støtter «Better Together»-leiren, som planlegger en demonstrasjon i London senere mandag.

– Jeg håper oppriktig at dere kommer til å stemme for å fornye vårt historiske bånd, som har vært slik en suksess gjennom århundrer, sier den tidligere England-kapteinen i en pressemelding.

Nasjonal selvtillit

Samtidig trapper nasjonalistlederen Alex Salmond opp sin kampanje for løsrivelse.

Under et arrangement på flyplassen i Edinburgh fikk han selskap av en gruppe prominente næringslivsledere som støtter uavhengighet.

– Vi er blant verdens 20 mest velstående land. Men i løpet av de siste fem ukene har vi sett noe nytt – en oppblomstring av nasjonal selvtillit. Det gir oss det sterkeste fundamentet for et uavhengig land, heter det i en felles uttalelse fra næringslivslederne ifølge BBC.

De går samtidig hardt ut mot det de mener er en skremselskampanje fra London.

– Downing Street har orkestrert en storm av skremselshistorier. Men mens nei-kampanjen snakker ned Skottland, er vi fast bestemt på å fokusere på mulighetene, heter det videre.

Downing Street refererer til statsministerboligen i London.

Må søke om NATO-medlemskap

Ja- og nei-siden er svært uenige om de økonomiske følgene av uavhengighet. Et annet ubesvart spørsmål dreier seg om forsvarspolitikk, og Salmond har gjort det klart at han blant annet vil fjerne de britiske atomubåtene som har base i Faslane i Skottland.

NATOs avtroppende generalsekretær Anders Fogh Rasmussen slo mandag fast at et uavhengig Skottland er nødt til å søke på nytt om å få være med i forsvarsalliansen.

Spørsmålet er imidlertid hypotetisk, og scenarioet er overhodet ikke blitt diskutert innad i NATO, påpeker han.

USA inn i debatten

USA ønsker seg et «sterkt, robust og forent» Storbritannia, sier Det hvite hus tre dager før folkeavstemningen om uavhengighet for Skottland.

Washington respekterer skottenes rett til å avgjøre sin egen fremtid, understreker talsperson Josh Earnest i Det hvite hus mandag.

Men samtidig uttrykker han håp om at partneren Storbritannia kommer til å forbli en forent partner, samt uro for at USAs viktigste allierte i NATO og FNs sikkerhetsråd, svekkes.

– Vi respekterer absolutt den individuelle retten skottene har til å ta avgjørelser om dette. Men det er i vår interesse at Storbritannia forblir sterkt, robust og forent, samt en effektiv partner, sa Earnest i uttalelsene, som lignet på president Barack Obamas bemerkninger om samme tema tidligere i år.

Les også:
Så mye sparer du på å pendle
- Ja, det blir nesten helt sikkert en finanskrise til
- Jeg har vel ikke noen historikk for å lansere ting jeg ikke tjener penger på (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.