Eksportnæringen er ille ute hvis kronekursen stiger ytterligere og tar med seg renter og inflasjon på veien, advarer direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri.

– Vi frykter hele tiden at krona skal bli for sterk i forhold til konkurrentene våre, sier administrerende direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri til NTB i lys av den siste utviklingen i kronekursen.

Også mandag styrket den norske krona seg, og lå på litt over 5,5 kroner for dollaren og 7,7 kroner for euroen, fordi uroen i Midtøsten og Nord-Afrika har drevet oljeprisen i været. Lier-Hansen håper vi er inne i en forbigående fase. Og at kronekursen på sikt normaliserer seg på et nivå over åtte kroner for euroen.

– Det er klart vi følger svært nøye med på utviklingen. Hvis kronekursen skulle drive inflasjon, rentenivå og lønnsutviklingen oppover, vil de eksportrettede bedriftene være ille ute og kjøre, sier Lier-Hansen.

Les også på DN.no: Venter enda raskere rentehopp i Norge

Venter varig sterk krone
Han poengterer at dollaren svinger normalt mye og er derfor uforutsigbar. For den norske eksportnæringen er det euroen og det europeiske markedet som er viktigst. Det er her norske eksportbedrifter selger mesteparten av varene sine, og det er her de møter den sterkeste konkurransen.

Med en fortsatt høy oljepris og forventninger til vedvarende høy pris ut året, tror internasjonale storbanken Morgan Stanley at den oljesensitive krona vil fortsette oppgangen, skriver E24.no.

«Norske kroner burde holdes sterk i et miljø med stigende oljepris, spesielt med tanke på at landet er en veldig stor eksportør av råvaren», skriver banken i en ny rapport.

Morgan Stanley spår dessuten det industrien frykter aller mest – et særnorsk høyt rentenivå til tross for sterk kronekurs. Skulle økt pengebruk drive inflasjon opp, vil rentenivået også stige.

 

Frykter særnorsk rente
Lier-Hansen ber finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) være «hard i klypa» når han i de nystartede budsjettforhandlingene skal dele ut milliarder av oljekroner.

– Hvis den norske renta blir satt for høyt over rentenivået hos handelspartnerne, vil det utløse økt spekulasjon i krona og føre til en ytterligere styrking av kronekursen. Det er helt avgjørende at regjeringen fører en økonomisk politikk som ikke legger press på renta, sier Lier-Hansen.

Både Johnsen og statsminister Jens Stoltenberg (Ap) har flere ganger lovet å holde igjen på oljepengebruken, nettopp av hensyn til den konkurranseutsatte industrien. En forrykkelse av den hårfine balansen mellom – kjøpekraft, oljepengebruk og rentenivå – vil kunne bli alvorlig for eksportbedriftene, advarer Lier-Hansen.

– Regjeringen har lagt til rette for moderate lønnsoppgjør ved forsiktig bruk av penger over statsbudsjettene. Det er etter hvert blitt avgjørende for eksportindustrien, sier Lier-Hansen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.