I forrige uke gikk EUs sentralbanksjef, Jean-Claude Trichet, ut og mer enn antydet et rentehopp så tidlig som i april.

Les også: Derfor truer han med rentehopp og - Mulig renteøkning i april

Uttalelsene styrket umiddelbart euroen mot den norske kronen, mens kronen styrket seg mot dollar til sitt høyeste nivå på halvannet år.

Les saken: Knallsterk krone

Men valutaanalytikere føler seg sikre på at den norske kronen vil slå tilbake - blant annet fordi Norges Bank trolig kan bli fristet til å heve sin rente raskere.

- Kronen har mye og gå på
Sjef for valutaforvalting i JP Morgan Asset Management in London, Jonathon Griggs, sier til Wall Street Journal at han mener behovet for rentehevninger i Norge og Sverige er større enn i EU.

I det hele tatt synes troen på en videre svekkelse av den norske og svenske kronen å være svak blant analytikerne. Det blir snarere en styrking på litt sikt.

- Begge disse valutaene har mye å gå på, sier Michael Sneyd, valutastrateg i Societe Generale til Wall Street Journal.

Raskere rentehevninger
Han mener å ha sett nye toner fra Norges Bank i det siste.

- Norges Bank ønsker å unngå kreditt- og boligbobler som følge av høyere oljepriser, og bør derfor følge opp med nye rentehevinger snart, sier Sneyd til WSJ.

Også UBS' sjefstrateg på valuta, Mansoor Mohi-uddin, tror den norske og svenske sentralbanken vil følge opp med renteøkninger fremover.

- Både norske og svenske myndigheter har vært bemerkelsesverdig avslappet i forhold til at valutaene deres har styrket seg. Men Trichet's signaler om en rentehevning så tidlig som i april, vil gjøre Riksbanken og Norges bank mer bekvem med å heve renten, uten at det fører til uønsket styrking av valutaen, sier Mohi-uddin til Wall Street Journal.

Norges Banks neste rentemøte er 16. mars.

Norsk Industri gikk i dag ut og advarte mot tre ting som kan gi alvorlige problemer for norsk eksportindustri:

<i>Skrekkens kinderegg for norsk eksport</i> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.