I april ifjor fikk Aker Solutions i oppdrag å bygge en ny superrigg for Statoil. Kontraktsverdien var på 11 milliarder kroner. Litt over et år senere er hele prosjektet skrinlagt.

Teknologien viste seg å være «betydelig mer krevende» å utvikle enn først antatt, skriver Aker Solutions i en melding mandag ifølge TDN Finans.

Selskapene dekker sine egne prosjektrelaterte kostnader, og Aker Solutions vil ta engangskostnader på 375 millioner kroner i andre kvartal 2013, der 355 millioner kroner er nedskrivning av prosjektet, ifølge TDN.

Leiekontrakten med Statoil, som hadde en verdi på 11,2 milliarder kroner, tas samtidig ut av ordrebeholdningen.

company:akso

Planla superrigg
Riggen skulle etter planen utføre boreoperasjoner og brukes til brønnintervensjon og vedlikehold av oljefelt.

- Dessverre ble ikke teknologiutfordringene løst i den innledende systemdefineringsfasen. Vi tror fortsatt på Cat B-konseptet, men teknologien trenger mer tid på å utvikles, sier Norge-direktør Harald Kongelf i Aker Solutions i en kommentar ifølge TDN.

Stadige utsettelser rundt riggens tekniske spesifikasjoner fikk mange analytikere til å lure på hva riggen til slutt ville ende opp med å koste. Først var anslaget mellom fire og fem milliarder kroner.

Usikkerheten rundt prosjektet førte til at Aker Solutions på en resultatpresentasjon i mai i år gikk ut med at riggen så langt hadde kostet selskapet rundt 350 millioner kroner. Etter kvartalstallene endret både SEB og Nordea Markets utsiktene for Aker Solutions’ kredittrating fra «stabil» til «negativ», blant annet som følge av Cat-B-investeringen, ifølge Dagens Næringsliv.

Aker Solutions planlegger en utskillelse og børsnotering av Aker Oilfield Services, datterselskapet der prosjektet med Cat-B-riggen lå. I meldingen mandag skriver selskapet at beslutningen om å skrinlegge Cat-B-prosjektet vil styrke prosessen med å skille ut selskapet.

Aker Soltuions tok intitativet
Det var Aker Solutions som tok initiativ til dialog med Statoil om betingelsene for Cat B-tjenestene, skriver Statoil i en melding mandag, ifølge TDN Finans.

- Vi må dessverre slå fast at det ikke er mulig å realisere dette store og viktige industriprosjektet gjennom den inngåtte kontrakten, sier Jon Arnt Jacobsen, anskaffelsesdirektør i Statoil, i en pressemelding fra selskapet mandag.

Aker Solutions tok initiativ til en dialog med Statoil angående betingelsene for Cat B-tjenestene. Partene ble deretter enige om å kansellere kontrakten for Cat B-prosjektet», heter det i meldingen.

Det vises til at selskapet har jobbet for å definere og løse tekniske utfordringer knyttet til undervannssystemene til riggen.

«Det er gjort viktige fremskritt for å løse disse utfordringene, men ytterliggere teknologikvalifisering gjenstår», heter det.

- Vi ser fortsatt behov for utvikling av denne type tjenesteleveranser. Statoil vil nå evaluere prosjektet, og vurdere alternative løsninger sier Ivar Aasheim direktør for feltutvkling i Statoil.

LES MER:

<b>Her er Statoils neste superrigg</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.