Jens Stoltenberg og Erna Solberg er forbløffende like. Begge er svært opptatt av norsk økonomi. Men det skal ikke mer til enn flagg, kubjeller og vikinghjelm før de finner ut at noe annet et viktigere.

I 2007 dro Stoltenberg på rally-VM i stedet for til Norges Banks tradisjonsrike årstale og middag. Den gang kritiserte Solberg ham og slo fast at «Vi som politikere skal ikke bare gjøre det som er gøy». Nå dropper hun selv talen og middagen på torsdag. Hun drar til OL i Sotsji.

Det er noe stakkarslig over statssekretær Sigbjørn Aanes forsøk i DN tirsdag på å forsvare Solbergs prioritering av «gøy» med at «Stoltenberg klarte seg bra som statsminister til tross for at han ikke var til stede ved årstalen». Det var ikke det Solbergs kritikk handlet om i 2007.

Under den rødgrønne regjeringen ble det klaget på «flertallsarroganse». Den var noe av det landet skulle bli kvitt med en ny regjering. Så viser det seg at det bare er flertallet som er borte. Arrogansen er der fremdeles.

I forrige uke kom et annet eksempel. Finansminister Siv Jensen skulle svare på et spørsmål fra SVs Snorre Valen i Stortingets spørretime. Hun meldte avbud som «bortreist». Jensen var i Drammen med Solberg og snakket om konkurransekraft. Regjeringens presseopplegg var viktigst.

Under den rødgrønne regjeringen reagerte Høyre og Frp skarpt på at regjeringen ved et par anledninger la pressekonferanser parallelt med spørretimen i Stortinget. Høyres Svein Flåtten kalte det «unotene fra regjeringen». Den blå regjeringen ser ut til å være innstilt på å bruke samme noteark.

Solberg lovet at en ny regjering skulle ha et annet forhold til Stortinget enn den forrige. Men nå har kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner fått smekk på fingrene fra en samlet kontroll- og konstitusjonskomité. Han overlot til departementsråden å svare på et brev fra Stortinget. Det er parlamentarisk barnelærdom at Stortinget bare forholder seg til statsråden.

Er så OL en bedre grunn til å skulke sentralbanksjefens årstale enn rally-VM? Selvfølgelig ikke. Talen er en årlig formaning om økonomisk ansvarlighet. Signalet Stoltenberg sendte i 2007 og Solberg sender i 2014 er det samme: «Statsministeren er viktigst.» Begge bidrar til å undergrave den rollen sentralbanksjefens årstale har hatt siden 1922. Statsministeren har – med svært få unntak – vært tilstede hvert år siden 1924.

Statssekretær Aanes forsikrer om at statsministeren «kommer til å lese årstalen og få med seg budskapet». Han kunne sagt det samme om OL. Han kunne forsikret om at Solberg ville se på OL-sendinger og få med seg resultatene. Men det er altså ikke helt det samme som å være tilstede. Det er det heller ikke med Norges Bank.

Sentralbanksjef Øystein Olsen trenger ikke at noen heier når han taler. Men talens betydning understrekes nettopp av at topper fra politikk, næringsliv og akademia samles i Norges Bank for å høre sentralbanksjefens budskap. Sentralbanksjefens uttalelser har en egen tyngde i debatten fordi han har et selvstendig utkikkspunkt til norsk økonomi. Samlingen i Norges Bank er en bekreftelse av institusjonens rolle. Signalet Solberg sender, er at sport tross alt er viktigere.

Solberg har samme grunn for å droppe talen og prioriterer Sotsji som Stoltenberg hadde for å dra på rally: De vil bli sett sammen med idrettshelter. For Stoltenberg var det pr-messig viktigere å bli tatt bilde av med Petter og Henning Solberg enn med Svein Gjedrem. Solberg vil heller bli fotografert med Marit Bjørgen eller Aksel Lund Svindal enn Øystein Olsen. Hun vil heller forbindes med noe positivt som folk er opptatt av enn med dyster og tørr sentralbanktale. Ikke fordi sport er gøy, men fordi spinndoktorene sier at det er lurt. Sentralbanksjefer er sjelden folkekjære.

Slik blir gode fotomuligheter viktigere enn både Stortinget og Norges Bank. Det er verdt å tenke over. Kanskje er det kommunikasjonsrådgivning vi skal leve av når oljen tar slutt.

Les også: Dropper årstalen – drar til OL

Kjetil B. Alstadheim er kommentator i Dagens Næringsliv.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.