Seks år etter at konsulentselskapet ble solgt for 120 millioner kroner, er egenkapitalen tapt og flesteparten av de ansatte har sluttet. Det skriver Dagens Næringsliv fredag.

- Det har smuldret opp allerede, sier Kjell Roland, som var med på å etablere selskapet.

- Pöyry har vist seg å være usedvanlig inkompetente og har ikke skjønt hva miljøet i Norge drev med, sier han.

Hard dom
Kjell Roland har fulgt nøye med på utviklingen i analyseselskapet Pöyry Management Consulting i Norge, som i noen år het Econ Pöyry.

I 20 år, frem til 2006, var han partner og administrerende direktør i Econ Analyse. Like etter ble selskapet solgt til nye finske eiere.

Roland feller en hard dom over hvordan finnene har forvaltet arven.

  • Pöyry betalte 120 millioner kroner for den norske virksomheten i 2007. Siden har selskapet tapt 35 millioner. Inntektene er mer enn halvert. Egenkapitalen er tapt.
  • Econ-systemet var størst på analyse av makro- og samfunnsøkonomi, men denne avdelingen ble gradvis bygget ned. Isteden skulle vanlig konsulentvirksomhet, særlig innen energi, ta over.
  • Etter oppkjøpet ansatte Pöyry 67 nye medarbeidere. På det meste jobbet over 100 personer i den norske virksomheten. I dag jobber 13 personer i selskapet.

- Det er vemodig å se utviklingen utenfra, og hvordan det som en gang var Econ har tappet seg for krefter over flere år, sier Roland.

- Hva er igjen av det gamle Econ i Pöyry? Det har smuldret opp allerede. Det eneste positive er at vi har sett knoppskyting, ved at minst fire firmaer har oppstått av tidligere Econ-ansatte, sier han.

Innrømmer feil
- Vi har tapt penger fordi vi har hatt feil forretningsmodell i Norge, sier Phil Hare, som er regiondirektør for Pöyry i forretningsområdet Nordvest-Europa og Midtøsten.

Ifjor hadde den norske virksomheten en omsetning på knapt 58 millioner kroner, langt unna 143 millioner i toppåret 2008. Det ble et underskudd på seks millioner kroner ifjor.

For fem måneder siden ble Phil Hare hanket inn som administrerende direktør i Norge for å snu trenden.

- Vi skulle ønske dette ikke hadde skjedd. Vi viser at vi fortsatt forplikter oss til selskapet ved at vi fremdeles er her, og har alle forventninger om å gjøre en suksess ut av selskapet nå, sier Hare.

- Hva gjør dere?

- Vi har igjen fokusert på kjernedriften vår, som er kraftmodelleringsanalyse og kraftdesign. Det er i tråd med det vi gjør i resten av verden, sier Hare.

Kathrine Stene Bakke, seniorkonsulent i Pöyry Management Consulting, sier følgende om Rolands slakt av hvordan de finske eierne har drevet konsulentselskapet:

- De kommentarene må stå for Kjell Rolands egen regning. Han har jo ikke vært en del av selskapet på svært mange år. I takt med nedbyggingen av Pöyry har en rekke miljøer med anslagsvis 50–60 ansatte vokst frem på utsiden.

Les mer på DN.no i dag:
Selger «tidenes dyreste» bit for bit
<br/> <br/> Her er det vanskeligst å få gode karakterer (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.