Da Warren Buffett var en ung gutt på 1940-tallet, jobbet han som avisbud i hjembyen Omaha i Nebraska. Over 70 år senere er han en av verdens rikeste menn, og blir kalt «det 20. århundret beste investor».

Han har hele livet hatt en lidenskap for aviser, og eide avisen Omaha Sun da de i 1973, med hans hjelp, vant den prestisjetunge Pulitzer-prisen. Han har gjennom hele sin karriere hatt eierandeler i medieselskaper.

Likevel var det flere som hevet øyenbrynene da han i 2012 investerte 142 millioner dollar, som tilsvarer 875 millioner kroner for å kjøpe opp 63 aviser fra det amerikanske mediekonglomeratet Media General. Det skriver Wall Street Journal.

Tjener tre avismilliarder
Ifølge Forbes var dette selskapet på vei nedover; inntektene hadde falt med over 30 prosent det siste året, og aksjekursen var ned 90 prosent. Med økende kostnader både for trykking, papir og lønn, samt folks økende overgang til nettbaserte nyheter ønsket selskapet å konsentrere seg mer om TV-delen av selskapet.

Buffetts investeringsselskap, Berkshire Hathaway, eier i dag 70 aviser, og har brukt omtrent 400 millioner dollar, eller to og en halv milliard kroner på avisene. På tross av hevede øyenbryn og skepsis mot bransjen har Buffetts aviser salgsinntekter på over tre milliarder kroner årlig.

Det er likevel en liten del av selskapets totale virksomhet for investoren. De tre milliardene utgjør en liten brøkdel av Berkshire Hathaways årlige salgsinntekter på nesten 1000 milliarder kroner.

Da Buffett inngikk avtalen med Media General, takket han nei til å overta Tampa Tribune, selskapets største avis. Buffetts strategi er å satse tungt på mindre lokalaviser, noe Richmond Times fikk erfare i 2012.

- Nytt blod
Da Buffett for to år siden kjøpte opp den største lokalavisen i Richmond, Virginia, en by med 200 000 innbyggere på den amerikanske østkysten, sprøytet Berkshire Hathaway inn flere millioner dollar for å slette gjeld og oppgradere utstyr, og avisen begynte igjen å tjene penger.

- Alt handler om nye idéer, nytt blod, og ny energi, sier Tom Silvestri, som leder selskapets oppkjøp av aviser, til Wall Street Journal.

Han varsler at de vil fortsette å se etter mulige oppkjøpskandidater for å utvide selskapets medieinvesteringer.

Les mer på DN.no:
Warren Buffet tjente 227 mill. - hver eneste dag
Dette er Buffetts største enkeltinvestering siden 2011
De superrike tjente rått på finanskrisen
Buffett: - Washington nærmer seg ekstremt idioti (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.