KINA Utlånsveksten har vært høy i Kina også i år. Dette gir seg ikke utslag i tilsvarende høyere økonomisk aktivitet. Bankenes avsetninger til potensielt misligholdt lån øker kraftig.

De største kinesiske bankene er statskontrollerte og følger marsjordrer fra den sentrale kommunistledelsen, finansdepartementet og kommunistledelsen. Statistikkene viser at utlånsveksten er betydelig høyere enn produktivitetsveksten i økonomien.

I tredje kvartal var utlånsveksten på 18 prosent mot en økonomisk vekst på under åtte prosent. Misligholdte lån har vokst de siste syv kvartalene og det antas betydelig underrapportering – spesielt hos mellomstore banker.

De fire største bankene har lagt frem rekordresultater med en resultatvekst på 10,8 prosent, men aksjekursene ligger på rekordlave nivåer. Industrial Bank of China, som er verdens mest lønnsomme bank, har en p/e på 5,7 (pris i forhold til forventet avkastning). Amerikanske Citigroup har en p/e på 10,5.

Årsaken er frykten for at det ligger råtne lånebomber i regnskapene som venter på å eksplodere etter kraftig utlånsvekst de siste fem årene. Hos de fire storbankene økte misligholdte lån med 3,5 prosent i kvartalet.

Også bankene tror det ligger skjulte tap; tapsavsetningene de har foretatt i siste kvartal ligger på 280 prosent av verdien av innrapporterte misligholdte lån i kvartalet. Fortsatt utgjør misligholdte lån kun i overkant av en prosent av samlede utlån.

Kredittvurderingsselskapet Fitch Ratings tror at rentebelastningen hos bankkundene vil tredobles fra syv prosent av bruttonasjonalprodukt (bnp) i 2008 til 22 prosent i 2017.

De børsnoterte industriselskapene har lagt frem skuffende kvartalsresultater. Lavere eksport, svakere aktivitet i Kina og fallende priser legger press på blant annet farmasiselskapene.

- De foreløpige resultatene vil gi Kina-pessimistene mer ammunisjon, sier sjefstrateg Larry Jiang hos Guotai Junan International Securities til Reuters.

Nøkkelindeksen ved Shanghai-børsen har falt med 0,7 prosent i dag og nøkkelindeksen ligger 5,4 prosent lavere enn ved inngangen til 2013.

SUNTECH Lokalmyndighetene i Wuxi vil tilføre det kriserammede kinesiske solenergiselskapet Suntech 150 millioner dollar i frisk kapital. Suntech har over 2,3 milliarder dollar i gjeld og sentralmyndighetene har nektet å redde selskapet som har blitt beskyldt for å dumpe prisene på eksportmarkedene gjennom flere år.

JAPAN Statsminister Shinzo Abe har avfyrt tre piler fra arsenalet i forsøket på å få prisvekst i Japan og snu den over 20 år lange nedturen. Nå presser han storselskapene til å øke lønningene. Han får støtte fra IMFs stedlige representant i Japan.

- Det er viktig at lønningene begynner å øke snart. Lønnsforhandlingene er en mulighet til å vise at det skjer noe nytt i den japanske økonomien eller det vil føre til økt tvil, sier Jerry Schiff hos IMF til Bloomberg.

Aktiviteten i den japanske industrien hadde den høyeste veksten på nesten fire år i oktober, viser dagens Japan Manufacturing Purchasing Managers Index. Med en måling på 54,2 er dette en solid ekspansjon.

IndexSony, Softbank og Sharp vil legge frem kvartalsresultatene senere i dag. Sony har klart å få innpass på mobilmarkedet igjen med nye smarttelefoner og nettbrett. Den nye spillkonsollen Playstation 4 vil rulles ut i markeder over hele verden de neste månedene. Sony-kursen er mer enn fordoblet i år.

Nikkei-indeksen har falt svakt med 0,2 prosent før lunsj i Tokyo lokal tid. En halv time før børsslutt dalte humøret på børsen betraktelig, og Nikke-indeksen endte til slutt ned 1,20 prosent til 14.328 poeng.

INDIA «Er en dårlig økonomi bra for aksjemarkedet», spør indiske økonomer hos Kotak Institutional Equities. Den indiske valutaen har falt med 9,8 prosent siden i fjor sommer, den økonomiske veksten har stupt og forventes å havne på rundt fem prosent i år. De siste to månedene har nøkkelindeksen ved Mumbai-børsen gjort et byks på vel 13 prosent.

«En enkel analyse av aksjer de siste 14 månedene viser at det aller meste av markedsbevegelsene er styrt av aksjer som har veldig lite å gjøre med India», skriver analytiker Sanjeev Prasad i en ny analyse.

TAIWAN Det var forventet at Taiwan ville få en økonomisk vekst på 2,6 prosent i tredje kvartal; det endte ett prosentpoeng lavere på 1,6 prosent. Eksportveksten har falt fra over fem prosent i første kvartal til 1,7 prosent i tredje kvartal. Hovedårsaken er svakere etterspørsel fra Kina.

- Selv om vi ikke tror på en hard økonomisk landing i Kina, er det en betydelig nedside da Taiwan er en av de asiatiske økonomiene som er mest eksponert overfor Kina. 27 prosent av den taiwanske eksporten havnet i Kina i første halvår, sier analytiker Young Sun Kwon hos Nomura.

Les også: Ringrev frykter børsras (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.