Analytiker Charles Gave, som har jobbet med finansielle investeringer i over 40 år og grunnla analyselskapet Gavekal i 1999, mener konjunkturene i USA er i ferd med å havne stadig lenger etter den kraftige oppgangen i aksje- og boligmarkedet, skriver di.se.

Det øker ifølge Gave risikoen for at USA kan falle ned i en situasjon med deflasjon, og ta markedene med seg. Han avviser frykten blant mange aktører om at de kraftige økonomiske stimulansene i USA skal slutte med at inflasjonen vil skyte fart.

Nå ser han tegn på at sentralbanken Federal Reserves grep om situasjonen er i ferd med å glippe.

De massive tiltakene fra Fed har løftet børsene kraftig i år, men har hatt begrenset effekt på veksten i USA, og i enda mindre grad styrket landets langsiktige vekstpotensial, mener Gave.

- Stor risiko for flukt
Han advarer mot «fryktelige» børsras hvis Fed mister evnen til å drive opp eiendelsmarkedene, som aksje- og boligmarkedet.

- Det finnes en stor risko for flukt fra børsen. Det er på tide å sikre gevinster på børsen og balansere porteføljen med obligasjoner, sier Gave til di.se.

Børsnestoren mener markedet nærmer seg et punkt da det plutselig innser at børsen har løpt langt foran innhentingen i den generelle økonomien.

Risikoen er størst innen banksektoren, råvareprodusenter og i alle selskaper med negativ kontantstrøm, skriver Gavekal i en fersk analyse.

- Ikke noe er umulig, men for å skape vekst trengs en fornuftig kostnad på penger, avreguleringer og privatiseringer. USA gjør nå akkurat det motsatte, så hvordan kan man tror at det skal lykkes?, spør Charles Gave.

Les også: Meglerveteran kaller børsopptur boble


<b>Risikerer en «global finansiell storbrann»</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.