For noen år siden var det mye snakk om såkalte ”stue-pc-er”, pc-er utstyrt med tv-mottaker og Windows Media Center, gjerne i en formfaktor som gjorde at de passet rett inn i stereobenken. Med disse kunne du bruke pc-en til å ta imot analoge tv-signaler, og Windows Media Center-programvaren gjorde tv-seingen til en brukervennlig opplevelse. Samtidig fungerte pc-en som et underholdningssenter hvor du kunne spille av dine egne bilder, video og musikk.

 Gjenoppstår i ny form
Stue-pc-en forsvant like fort som den kom, og det er nå få pc-produsenter som fortsatt satser på stue-pc-er som er ment å plasseres sammen med hjemmekinoanlegget. I stedet satser de på bærbare pc-er i alle former og fasonger. En del av dem er svært velutstyrte, med store skjermer og fjernkontroll slik at de fungerer som portable underholdningssentere.

- Når det gjelder kombinasjonen pc, Windows Media Center og digital-tv er milepælen lanseringen av Windows 7 neste år, hvor det ligger i kortene at Windows 7 vil få støtte for digital-tv, sier HPs sjef for konsumentprodukter Tore Särelid. Han forteller at HP nå er i dialog med både Microsoft og RiksTV for å gjøre det mulig å ta inn digitale tv-signaler på HPs bærbare pc-er.

Dyrere enn alternativet
Det er flere grunner til at stue-pc-en mer eller mindre forsvant. For det første har det blitt mer vanlig med harddiskopptakere (PVR-er) som gjør mye av det samme som en mediasenter-pc, i hvert fall når det gjelder mulighet til å spille inn tv-programmer og sette direktesendinger på pause.

Särelid mener også at pris og brukervennlighet er viktige årsaker til at produktene ikke fikk den utbredelsen bransjen først hadde sett for seg.

  - Terskelen for å bytte ut alle brunevare A/V-komponenter med en pc er nok stor, og man vil ikke ha nok en komponent i stua, sier Särelid.

Digital-tv ga svarte skjermer
Den tredje årsaken er mer innviklet og politisk. Det er nemlig en smal sak å ta imot analoge tv-signaler i en pc, enten det dreier seg om en stasjonær stue-pc eller en bærbar underholdnings-pc. Men med overgangen til digital-tv har denne muligheten mer eller mindre forsvunnet. Eiere av stue-pc-er med analogt tv-kort har fått svart skjerm.

Den viktigste årsaken er at Hollywood har nektet tv-tilbyderne å åpne for at brukerne får tv på pc-en, ettersom de er livredde for piratkopiering. Tilbydere som Canal Digital og Viasat krever at du bruker en av deres godkjente mottakerbokser for å ta imot signalene. RiksTV sier de vil åpne for sine sendinger overalt, så snart det finnes tekniske løsninger som innholdsprodusentene godkjenner. Men de andre er mer lunkne.

Viasat blokkerer?
Selv om Hollywood gir seg, er det ikke sikkert din lokale tv-leverandør følger opp.

- Det skjer mye på nett-tv-fronten i tiden fremover, men vi har dessverre ingen planer om å åpne for mottak av våre sendinger direkte til pc-en, sier presse- og informasjonsansvarlig i Viasat Øystein Hygen Christensen. Han sier at siden ingen av Media Center-pc-ene har innebygget den krypteringsløsningen de krever må man benytte en såkalt CA-modul som gjør at man kan benytte Viasats abonnementskort.

- Dette leverer ikke Viasat til andre enn de som har godkjent utstyr. Det er med andre ord ikke mulig å levere en tjeneste så lenge mottakeren eller pc-en ikke er godkjent av NDS/Viasat, sier Christensen.

Reddes av Windows 7
Selv om store aktører som Viasat foreløpig ikke virker veldig interessert i å gi deg mulighet til å ta imot digital-tv i pc-en, er det mye som tyder på at ting begynner å røre på seg. Og det er Microsoft sammen med de mindre tv-tilbyderne som RiksTV, Get, Lyse og frittstående kabelselskaper som er pådriverne.

- Det som skjedde i sommer er at Microsoft har gått inn som en ekstra pådriver, og gått til topps mot tv-kortprodusentene. Microsoft har også gjort en avtale med Hollywood, sier Media Center-ekspert Willy Nygård i Microsoft Norge.

  Nygård lover at det fra og med Windows 7, som lanseres en gang i 2009 eller 2010, skal være mulig å ta imot digital-tv på pc-en – fra de tv-tilbyderne som ønsker det. På utviklerkonferansen WinHEC presenterte Microsoft nylig drivere og tekniske løsninger som gir den sikkerheten som Hollywood krever, og en av de store nyhetene i den nye Media Center-løsningen i Windows 7 blir nettopp bedre muligheter når det gjelder mottak av digital-tv.

Kommunikasjonsdirektør Svein Ove Søreide hos RiksTV er opptatt av at kundene skal kunne se deres sendinger på flest mulig plattformer, og ønsker derfor Microsofts iniativ velkommen.

- Vi jobber tett med Microsoft og de som leverer våre krypteringsløsninger – nemlig Conax. Men det er veldig vanskelig å si når det vil bli mulig, forteller Søreide. Ifølge Nygård i Microsoft behøver det ikke bli så lenge til. Så snart Windows 7 er på plass, skal det ligge til rette for at RiksTV og andre tv-tilbydere som selv ønsker det kan gi deg digital-tv i pc-en.

Geir Bjørndal i Conax bekrefter overfor Dagensit.no at deres teknologi er kommet så langt at det bør ligge til rette for at det snart skal kunne være mulig å se digital-tv på pc-en.

- Teknologien vil blant annet sørge for nødvendig kryptering av tv-signalene, og det jobbes også med vannmerkeløsninger som skal kunne gjøre det mulig å spore en piratkopiert video tilbake til en bestemt abonnent, sier Bjørndal.

Tradisjonell tv forsvinner
På lang sikt tror imidlertid Nygård at problemstillingen med mottak av digital-tv på pc vil forsvinne av seg selv, etter hvert som nettbasert tv (ip-tv) vil overta for tradisjonell tv-distribusjon. - Men dette ligger mange år frem i tid, sier Nygård.

Før eller siden mener imidlertid Nygård at brukerne vil venne seg til at de skal kunne se det de vil se, på det tidspunktet de selv ønsker. Derfor er videodistribusjon via internett og "video on-demand"-løsninger det som på sikt vil dominere, mener han.

Les også: Mange misfornøyde med bakkenettet og Vil ha åpne tv-kabler (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.