- Å hjelpe barnet ditt med leieutgifter er svært dumt om pengene heller kan brukes til boligkjøp, mener advokatene Randi Bull og SicilieTveøy.

Boligprisene i Norge har steget hele 40 prosent siden bunnen i desember 2008. Og siste boligprisstatistikk fra meglerbransjen viste at prisene nå er 6,8 prosent høyere enn på samme tid i fjor.

Og siste prognoser fra DNB Markets viser at boligprisene vil fortsette å stige i årene som kommer, riktig nok i et lavere tempo.

Les saken: <b>- Ikke vent med boligkjøp</b>

Bull og Tveøy er partnere i advokatfirmaet Bull og Co, og begge har lang erf#229 med arvespørsmål og familierett. De mener få vet hvordan et boligkjøp enkelt kan finansieres med forskudd på arv.

Skikket før ekteskap
Advokatene understreker også hvilke fordeler et boligkjøp kan gi unge.

- Satt på spissen kan et tidlig boligkjøp sette barnet ditt i en bedre posisjon i et eventuelt skilsmisseoppgjør. Verdistigningen i boligmarkedet vil føre til at barrnet kan gå inn i ekteskapet med egne midler, understreker Tveøy.

 

I tillegg påpeker advokatene at det å eie egen bolig er med på å ansvarliggjøre barna og gir en bedre økonomiforståelse.

FIRE TRINN TIL EGEN BOLIG
Bull og Tveøy har satt opp et regnestykke som viser hvordan forskudd på arv med dagens lovverk kan finansiere en bolig med tre soverom, som koster tre millioner kroner.

Advokatene understreker at kjøpesummen selvfølgelig kan nedjusteres, og at dette kan gjøres i mindre målestokk.

1) For det første tillater lovverket et fribeløp. Her kan hver forelder gi 470.000 kroner til hvert barn uten at det utløses arveavgift. Med andre ord kan man tilsammen få 940.000 kroner fra foreldrene uten å måtte betale avgifter.

2) I tillegg tillater lovverket en mellomsats på 330.000 kroner fra hver forelder med en arveavgift på 6 prosent. Dette kan totalt gi 660.000 kroner, minus en arveavgift på 39.600 kroner.

Fribeløpet og mellomsatsen kan tilsammen gi 800.000 kroner fra hver forelder. For alt over 800.000 kroner inntrer vanlig arveavgift.



Advokatene påpeker at besteforeldre kan gi tilsvarende sum som foreldrene til hvert barnebarn, men at arveavgiften på mellomsatsen er på åtte prosent, altså to prosent høyere enn hos foreldrene.

Hvis foreldrene gir maksimalt fra disse kvotene blir dette til sammen 1,6 millioner kroner. For å finansiere en leilighet som koster 3 millioner kroner vil barnet dermed måtte ta opp et lån på 1,4 millioner kroner for å dekke det resterende beløpet.

- Mange studenter har vanskeligheter med å se for seg å betjene et boliglån i tillegg til andre utgifter, men det er fullt mulig å ta opp lån hos foreldrene. Det vanligste her er pant eller sidesikkerhet i form av foreldrenes bolig, påpeker Tveøy.

Med en rente på 2,75 prosent, som er normrenten myndighetene krever at det legges til grunn ved lån mellom familiemedlemmer, vil lånet gi renteutgifter som tilsvarer rundt 40.000 kroner i året.

I tillegg påpeker advokatene at barna får gjeldsfradrag i egen ligning med lånet foreldrene har gitt dem. Dette blir en negativ formue og er dermed ikke noe problem i forhold til Lånekassen.

3) Du kan også helt fint betjene boliglånet med hjelp fra foreldre uten at det påløper arveavgift eller spiser av fribeløpet. Lovverket tillater at foreldre kan gi bort inntil en halv ganger Folketrygdens grunnbeløp i gave hvert år. Dette tilsvarer i underkant av 40.000 kroner fra hver forelder, til sammen cirka 80.000 kroner.



Advokatene påpeker også at foreldre helt uproblematisk kan dekke andre løpende ytelser som for eksempel semesteravgift, skolebøker og reiser knyttet til studier.

Bull og Tveøy understreker at flere glemmer hvilken gullgruve som ligger i leiemarkedet, og at det alltid vil være studenter som trenger et sted å bo.

4) Barnet kan i tillegg leie ut de to ekstra soverommene i boligen han eller hun bor i skattefritt. Hvis en beregner at ett rom har en leiepris på 5000 kroner, kan dette gi inntekter på 10.000 kroner i måneden og i løpet av ett år 120.000 kroner.

- Med leieinntekter og støtte fra foreldrene kan barna tidlig starte nedbetaling av boliglånet ved siden av en studiesituasjon. I tillegg har de fleste boliger en naturlig verdistigning, understreker Tveøy.





Skattefrie leieinntekter
Bull påpeker at det er veldig dumt om leiligheten står i foreldrenes navn.

 

- Hvis foreldrene kjøper leilighet i sitt navn og lar barna bo der, må foreldrene betale 28 prosent skatt av leieinntektene. I tillegg er det bare fritak for gevinstbeskatning hvis du selv har eiet boligen i minst ett år og har bodd i boligen i minst et av de siste to årene. Derfor er det viktig at leiligheten står i barnas navn slik at en unngår denne skatteproblematikken, understreker hun.

- Tenk arv tidlig
Advokatene mener en med fordel bør ta stilling til arvespørsmål når barna er unge, slik at de selv kan bidra med egne oppsparte midler.

- Barnet kan tidlig starte med sp#229. Boligsp#229 (BSU) kan for eksempel gi 150.000 kroner i egenkapital samt skattefordeler.

Bull påpeker at mye har forandret seg på når det kommer til arvespørsmål.

- I min foreldregenerasjon var arv et mer tabubelagt tema og noe en ikke snakket om. I dag er det nok vanligere å ta stilling til arvespørsmål tidligere. Dette er noe av det smarteste en kan gjøre for en datter eller sønn i dag, understreker advokaten.

Les også:

<b>- Ikke vent med boligkjøp</b>

<b>Boligprisveksten skal flate ut</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.