Den endringen som har fått mest oppmerksomhet så langt er hvordan formuesvurderinger av boliger vil forandres radikalt i 2010. Nå skal det ikke lenger være så enkelt å slippe unna boligskatt hvis man sitter på en bolig i en eldre bygård med lav ligningstakst.

Den nye ordningen vil gi en sjablonfastsettelse av markedsverdien på boligen. Der vil kvadratmeterprisen variere med boligens geografiske beliggenhet, alder, størrelse og type (enebolig, småhus eller leilighet). Sjablonen baserer seg på prisstatistikk for omsatte boliger og oppdateres årlig.

Slipper formueskatt
Samtidig økes bunnfradraget i formuesskatten fra 470.000 kroner til 700.000 kroner (1,4 millioner kroner for ektefeller).

Det gjør at antallet som betaler formueskatt reduseres med 120.000 i følge Finansdepartementets beregninger.

Om lag 760.000 personer vil få redusert skatt som resultat av forslagene til endring av formuesskatten, mens om lag 130.000 personer får økt skatt. For en tredel av disse er imidlertid skatteskjerpelsen mindre enn 500 kroner.

Toppskatten forblir uendret det neste året, selv om innslagspunktet heves i takt med forventet lønnsøkning. Det innebærer at det skal betales en ekstra skatt på ni prosent på personinntekter mellom 456.400 kroner og 741.600 kroner og 12 prosent av inntekter over 741.700 kroner.

Bilavgiftene forandres også med regjeringens forslag til statsbudsjett for 2010. Engangsavgiftene gjøres mer CO2-avhengige, og effektavgiften går ned. Lavt utslipp gir lavere avgifter til staten.

Får ikke fradrag for pc
Ordningen med at arbeidstageren kan krympe skatten ved å ha hjemme-pc gjennom jobben fjernes. Det betyr at det ikke blir mulig å inngå nye avtaler, mens de av som alt har en løpende ordning får fullføre den.

Påvirker de fleste
Alkoholavgiften økes med 1,8 prosent, i takt med forventet prisstigning, mens tobakksavgiften økes med fem prosent i 2010.

NRK får mer penger å rutte med neste år når statskanalen skal avvikle Eurovision Song Contest i Telenor Arena. Tv-lisensen økes med 99 kroner året.

På motsatt side av budsjettet foreslår regeringen å øke fagforeningskontingent man kan trekke fra på skatten til 3.660 kroner.

Les også: Slik blir den nye skatten (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.