Striden i kjølvannet av den storslåtte Estatia-utbyggingen på Norefjell kan ha fått en løsning.

Oslo tingrett har i en rykende fersk dom konkludert med at de fem eiendomsmeglerforetakene som solgte leilligheter i prosjektet ikke er erstatningspliktige for 184 millioner kroner som Estatia Resort Norefjell saksøkte dem for.

At meglerne ikke foretok noen finansieringsundersøkelser av kjøperne, var ikke i strid med god meglerskikk, skriver tingrettsdommer Finn Haugen i dommen.

Dermed er meglerne frikjent for Estatias hovedkrav på 184 millioner kroner.

To av de saksøkte meglerforetakene ble fullstendig frikjent.

Må betale for å ha skummet fløten
Magnum Eiendomsmegling som oppgjørsmegler ble likevel dømt til å betale Estatia Eiendomsmegling 2,3 millioner kroner for renter på forskudd som sto på klientkonto.

I tillegg dømte retten Magnum sammen med Nybygg og Prosjekt Eiendomsmegling og Aveny eiendomsmegling sammen med Codan Forsikring til dømt å erstatte halvparten av kjøpernes konsesjonsgebyr, totalt omtrent 350.000 kroner. Beløpet ble redusert fordi retten mente at Estatia også kunne klandres.

Ettersom Estatia ikke nådde frem med sitt hovedkrav, er utbyggeren dømt til å betale den vesentligste delen saksomkostningene til de saksøkte, totalt 1,7 millioner kroner.

Ikke naturlig
I dommen kommer det frem at retten mener det ikke var naturlig at meglerne sjekket finansieringen til kjøperne på samme måte som man gjør når det er snakk om enkeltstående boligsalg. Dette skyldtes både at Estatia som en profesjonell aktør hadde sørget for sin egen byggefinansiering og at manglende finansieringsevne hos kjøper ikke ville skape betydelige praktiske og likviditetsmessige problemer for selger.

Dessuten kom retten til at måten betalingen var strukturert på - med delbetaling spredd over flere år, gjorde at det ble lite relevant å undersøke betalingsevne i 2006 for en salgssum som i hovedsak først skulle betaltes ved overtagelse.

Aldri noe tema
Retten konkluderer også med at kjøpernes finansieringsevne aldri var noe tema i de 2,5 årene det var løpende kontakt mellom dem.

«Estatia stilte aldri spørsmål til meglerne om finansieringsevnen til noen av de kjøperne som kjøpte én leilighet», skriver dommeren og legger til:

«Rettens konklusjon er etter dette at det faktum at meglerne aldri foretok noen finansieringsundersøkelser av kjøperne, ikke var i strid med god meglerskikk».

Striden mellom partene oppsto i kjølvannet av at Estatia bygget 284 leiligheter på Norefjell for drøyt 1 milliard kroner. Forutsetningen for at utbyggeren skulle få byggelån var at en vesentlig del av leilighetene ble solgt. I etterkant kom det frem at finansieringen hos en rekke av kjøperne ikke var sjekket. Dette resulterte i at mange ikke gjorde opp for leilighetene de hadde kjøpt.

Leilighetene ble i hovedsak solgt før finanskrisen inntrådte høsten 2008. Det gjorde at mange av kjøperne i etterkant forsøkte å komme seg ut av avtalene. Samtidig ble byggekostnadene langt høyere enn utbygger hadde beregnet.

Les også: - De har kjørt selskapet i grøfta

Estatia Resort Norefjell må nå avgjøre om de vil anke dommen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.