Siden begynnelsen av oktober har riggselskapene bestilt minst 17 nye rigger, skriver the Wall Street Journal.

Det signaliserer oljeprisoptimisme - og en tro på at oljeselskapene kommer til å ønske seg den aller siste teknologien for å nå stadig vanskeligere oljefelt.

Størsteparten av riggene er bygget på spekulasjon, det vil si uten kontrakt, og alle ordrene markerer et klart skifte som gjør slutt på en to år lang tørke for riggselskaper som Transocean og Seadrill.

Av de 17 riggene som er bestilt så langt i tredje kvartal, er 13 av bestillingene jackup-rigger.

Frem til 30. september hadde det bare blitt bestilt åtte slike rigger på to år, ifølge senioranalytiker Tom Curran i Wells Fargo Securities.

Fredriksen i front
Norske Seadrill, der skipsreder John Fredriksen er hovedeier, bestilte forrige uke to rigger til 380 millioner dollar til sammen, og fire dager tidligere offentliggjorde selskapet bestillingen av to boreskip til 600 millioner dollar hver.

En måned tidligere bestilte selskapet to jackup-rigger til 200 millioner dollar hver.

Seadrill har også opsjon på to boreskip til og seks gruntvannsrigger.

Nesten alle jackup-bestillingene har kommet med opsjon på nye rigger, et tegn på flere bestillinger fremover.

Lavere byggekostnader
Ifølge Curran i Wells Fargo, bidrar bedrede finansierings- og byggekostnader til ordreoppgangen. Byggekostnadene har falt rundt 20 prosent siden 2008.

De nøye riggene er fullspekket med det aller nyeste av teknologi, og riggene kommer til å utkonkurrere de eldre og mindre moderne riggene.

Riggselskapet Atwood Oceanics har bestilt to rigger til 190 millioner dollar per rigg, med opsjoner på å kjøpe tre til.

I forrige uke bestilte den amerikanske riggkjempen Transocean en jackup til 195 millioner dollar.

Les også:

Fredriksen blar opp 14 milliarder

Fredriksen gjør nytt millardkjøp (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.