På Nedre Foss Gård spiser man i vakre omgivelser uten at det blir stivt eller pretensiøst. Foto: David Brendan Torch

Lunsjperle langs Akerselva

Tekst

Vil du få varsel hver gang Salt & Pepper publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Flere bør få øynene opp for dette stedet.

Da det virket som om våren aldri skulle komme til Oslo, gjorde sommeren bråinnrykk. Den så også ut til å ha tatt Nedre Foss Gård på sengen. I bakgården luktet det nymalt, utegrillen var i ferd med å settes opp, og de ansatte var i full sving med å beplante uteområdene.

Vi fikk plass i en tom bakgård på de knall oransje stålbord og -stolene på brostein. Fredelig og lunt. Menyen besto av et knippe lunsjklassikere som smørbrød, tartar, egg florentine og fiskesuppe. Til gjengjeld var listen over alkoholfrie drikker variert og lang.

Fakta: Nedre Foss Gård

Nordre Gate 2, Oslo
Telefon: 92 33 82 93
nedrefossgaard.no

Meny: ★★★★
Mat: ★★★★★
Service/effektivitet: ★★★★
Miljø: ★★★★★
Pris: ★★★★
Totalt 22

Miniferie midt i Oslo

– Biodynamisk fra Berlin. Det blir ikke mer hipster enn dette, sa servitøren selvironisk og helte i et glass rabarbralimonade.

Salt var ekstra sulten, men fant ingen forretter på menyen, og fikk derfor bestilt en halv tartar til å starte med. Mens mange steder nesten forsøker å overgå hverandre i kreative tilnærmelser til tartar, var denne strippet ned til det ytterst nødvendige. På siden kom små skåler med rødløk, kapers, sennep og sylteagurk, med rødbeter som det «ville» alibiet.

– Dette er en av de bedre jeg har smakt på en stund, sa Salt.

Nedre Foss Gård serverer klassisk tartar med få utskeielser. Foto: David Brendan Torch

Dedikert

Salt måtte fiske opp mobilen for å google før hovedretten, for var det ikke eier og restaurantgründer Nevzat Arikan som selv sto der i arbeidsbukse og helte jord i pottene og fortalte oss om hvilke flotte farger buskene skulle gi uteserveringen?

– Hvis det er ham, er det dedikert og sier litt om hva han legger i stedet, sa Salt.

Et busslass turister stimet inn dørene idet en lav skål med kremet fiskesuppe ble satt på bordet. Flaket skrei, snøkrabbe og reker vaket over skålkanten, og ekstra suppe kom i en kanne på siden til å helle over selv.

Bakgården er skjermet fra omgivelsene og minner om en liten, gjemt bakgårdsrestaurant man ellers ville funnet på ferien i Sør-Europa. Foto: David Brendan Torch

Kremet fiskesuppe med skrei, snøkrabbe, blåskjell og fennikel. Foto: David Brendan Torch

– Tydelig fiskesmak og gode grønnsaker uten at det hele blir for salt, frydet Pepper seg.

Peppers surdeigsbrød med panert torsk var dandert på salatblader fylt med remulade og asparges.

– Fisken drukner litt i dressingen. Det smaker mest av estragon og asparges, sa Salt og begynte å skyve et reservoar av unødvendig fyll til siden for at torsken og det gode brødet også skulle få skinne.

Smørbrød med fritert torsk, reker, asparges og remulade. Foto: David Brendan Torch

Miniferie

Nedre Foss Gård finner ikke opp kruttet, men leverer følelsen av en rolig liten miniferie til sørligere strøk på under en time. Det er det verd å betale 600 kroner for.

– De fortjener mer enn busslaster med turister. Oslofolk bør også oppdage denne lunsjperlen.

Nedre Foss Gård ruver vis-à-vis Mathallen på Vulkan. Foto: David Brendan Torch