Det har haglet med dårlige nyheter for den finske økonomien de siste dagene, skriver svd.se.

Den finske økonomien har motvind på mange områder. Både utenrikshandelen og investeringene i landet faller for andre år på rad, i tillegg til at husholdningenes forbruk vokser svært sakte.

Finlands bruttonasjonalprodukt (BNP) faller også, og samtidig er de to finske industrigigantene UPM-Kymmene og Metso nødt til å stramme inn livremmen.

Økonomien i Finland krympet ifølge ferske tall fra Finlands offisielle statistikkbyrå med 0,8 prosent i mai sammenlignet med samme måned ifjor.

Landets finansminister Jutta Urpilainen har dermed nok av utfordringer.

Lyspunkter
Nordea Finlands sjefanalytiker Jan von Gerich konstaterer i et intervju med SvD Næringsliv at det helt klart finnes en del problemer i eurolandet Finland, men at det tross alt ser bedre ut på flere områder.

Han nevner spesielt at det ser lyst ut for Finlands tre største eksportland Tyskland, Sverige og Russland.

- Tyskland i euroområdet utvikler seg sterkt, Sverige er stabilt og vi ser også relativt positivt på den økonomiske situasjonen i Russland. De politske omgivelsene der er en risikofaktor, men vi venter ingen krise, sier von Gerich.

Overkapasitet
UPM-Kymmene, som er verdens største produsent av grafisk papir, lanserte denne uken nok en innsp#229spakke etter å ha levert et kvartalsresultat på 128 millioner euro før skatt, som var 40 prosent dårligere enn ifjor. Selskapet melder om fallende etterspørsel etter papir i europa og at papirprisene falt med syv prosent i første halvår.

Nå er ambisjonen frem mot slutten av neste år å bedre resultatet med 400 millioner euro gjennom å effektivisere og omorganisere virksomheten. Meldingen ble tatt godt imot på børsen i Finland, og UPM-Kymmene-aksjen fikk et etterlengtet løft.

Jan von Gerich sier at skogselskapene sliter med overkapasitet.

– Selskapene må redusere kapasiteten. Det er en prosess som har kommet ganske langt, men det er behov for ytterligere nedskjæringer.

Metso på sin side planlegger å kutte bemanningen med 750, først og fremst i Finland, og redusere de årlige kostnadene med 50 millioner euro frem mot årsskiftet.

Selskapet varslet også om svakere resultater fremover enn tidligere forventet fordi kunder innen gruveindustrien reduserer sine investeringer.

Les også: Finland kan bli førstemann til å forlate euroen


- Vinner han frem, truer kaos


<b>- Tiden er i ferd med å renne ut</b>


(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.