Forrige fredag kjørte den første før-produksjonsmodellen av Opel Ampera av samlebåndet ved fabrikken i Michigan, USA.

Dermed er den spede starten på det som kan være fremtiden for bilindustrien i gang. Ampera er søstermodellen til Chevrolet Volt, og er altså en elektrisk bil med forlenget rekkevidde.

Store bilder:

Ampera har et litium-ion-batteri på 16 KW som gjør det mulig for den å kjøre 60 kilometer på strøm. Deretter starter en bensindrevet motor opp for å generere strøm til å drive hjulene videre. Den stillegående elektriske motoren som alltid driver bilen fremover, yter 150 hestekrefter og har et dreiemoment på 370 Nm fra stillestående.

Ampera gjør null til 100 km/t på omkring ni sekunder, og den kan nå en toppfart på 161 km/t. Den totale rekkevidden er på over 500 kilometer.

Bilene som nå bygges skal ikke selges, men testet og vurderes både i USA og Europa. Utbedringer skal gjøres og noen skal kollisjonstestes.

- Vi ligger på tidsskjema for å starte produksjonen av Ampera for det europeiske markedet senere neste år, sier Andrew Farah, sjefsingeniør for Ampera, i en pressemelding.

Salget i Europa starter i 2012. Prisen er usagt, men det kan bli spennende å se hvordan staten velger å avgiftsbelastes en slik type bil på det norske markedet.

Les også: Ti biler for fremtiden

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.