Moderaterna (M), det norske Høyres søsterparti, er nå største parti i Sverige, ifølge en meningsmåling utført av Sifo for Svenska Dagbladet.

Moderaterna får 25,6 prosent i målingen.

Arbeiderpartiets søsterparti, Socialdemokraterna (S), faller samtidig kraftig, til 23,2 prosent. Det er 1,4 prosent lavere enn den tidligere dårligste meningsmålingen som partiet har hatt siden målingene begynte i 1967.

Klart borgerlig flertall
Regjeringen, med Socialdemokraternas  statsminister Stefan Löfven i spissen, har slitt lenge på meningsmålingene. Hadde det vært valg i dag ville den såkalte Alliansen i Sverige - den borgerlige koalisjonen som består av Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna (tidl. Folkpartiet) og Kristdemokraterna - hatt klart flertall med tilsammen 42,8 prosent av stemmene, en fremgang på hele 5,5 prosentpoeng.

Tredje største parti i Sverige er det innvandringskritiske Sverigedemokraterna, som får 18,2 prosent oppslutning.

Ifølge Toivo Sjörén, som er sjef for Sifos meningsmålinger, kan den nitriste målingen for Socialdemokraterna forklares både med kortsiktige og langsiktige utfordringer for partiet.

De siste ukene har utenriksminister Margon Wallström (S) vært i hardt vær, mistenkt for korrupsjon.

Sveriges utenriksminister etterforskes for korrupsjon

Den svenske regjeringens skriftende innvandringspolitikk, har heller ikke bidratt til økt tiltro hos velgerne.

- Kan true hele regjeringen
Men det mest alvorlige for sveneskens arbeiderparti, kan likevel være at den dalende oppslutningen ikke bare kan forklares med den siste tids hendelser.

– Trenden de seneste årtiene er urovekkende for Socialdemokraterna, sier Toivo Sjörén til svd.se.

Professor i statsvitenskap ved Stockholms universitet, Tommy Möller, mener ifølge SvD at det er «relevant å bruke ordet krise» om Socialdemokratenes situasjon i Sverige.

Svenska Dagbladet skriver i dag på kommentarplass at partiets velgerkollaps nå er i ferd med å nå et nivå som kan true Löfvens regjering.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.