Mer og mer tyder på at den svenske regjeringen, ledet av Stefan Löfven, lever på lånt tid.

Ifølge Aftonbladet sier nå sentrale kilder i det største opposisjonspartiet Moderaterna at sterke krefter i partiet ønsker å fjerne Löfven. Det har partileder Anna Kinberg Batra tidligere avvist. Men nå skal også hun være på glid.

– Anna Kinberg Batra er åpen for å felle regjeringen. Stefan Löfvens klavertramp har gått for langt på flere områder. Situasjonen er så ille nå, og samtidig finnes det et flertall i riksdagen som er imot mange av regjeringens forslag, sier den sentralt plasserte kilden til avisen.

Regjeringspartiene Socialdemokraterna (S) og Miljöpartiet (MP), har ikke bare en stadig mer kritisk opposisjon å hanskes med. De har også fått opinionen mot seg, og ville ikke vært i nærheten av å bli gjenvalgt om det var valg i dag.

Velgerkollaps for Socialdemokraterna

Dersom den borgerlige alliansen velger å stemme mot regjeringens budsjett, vil de med støtte fra Sverigedemokraterna, ha flertall - og dermed tvunget frem nyvalg.

Så langt har ikke Alliansen ønsket det. Tvert om inngikk de borgerlige partiene tidlig en avtale med regjeringen, den såkalte decemberöverenskommelsen (DÖ), som garanterte at ingen av de to store blokkene skulle felle hverandre på budsjett i åtte år. Hensikten var å hindre Sverigedemokraterna makt ved at de kunne felle enhver regjering ved å stemme for opposisjonens budsjett.

Men tidligere i år erklærte opposisjonen avtalen for død, uten at de så langt har felt regjeringen. En årsak er åpenbart uviljen mot Sverigedemokraterna (SD).

- SD ska ikke sitte i regering og ikke være med i noen forhandlinger, sier en M-kilde til Aftonbladet.

Men den problemstillingen synes nå å være borte, etter at Sverigedemokraternas leder Jimmi Åkesson gikk ut og vilkårsløst garanterte partiets stemmer til den borgerlige Alliansen, dersom de stemte mot regjeringen.

De andre partiene i Alliansen, Centerpartiets Annie Lööf og Liberalernas Jan Björklund, har til nå sagt at det ikke er aktuelt å regjere med passiv støtte fra Sverigedemokraterna.

Men nå øker presset også på dem, og til høsten skal det legges frem nytt budsjett. Det kan bli det siste regjeringen Löfven gjør.

– Jeg blir overrasket om det ikke finnes vilje hos de andre Alliansepartnerne til å tvinge frem Stefan Löfvens avgang. Vi har en historisk dårlig regjering og hele Allliansen trengs for å kaste den, sier Rasmus l Törnblom, leder av Moderaternas ungdomsparti, til Aftonbladet. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.