Ubekreftede meldinger om at en stor finansinstitusjon i eurosonen kan være i problemer sender den europeiske finanssektoren kraftig nedover fredag.

Samtidig har en talsmann for den ungarske statsministeren i dag uttalt landets økonomi er i en "svært alvorlig situasjon". Han sa også at den forrige regjeringen løy om og manipulerte tallene for landets økonomi.

Les mer: Det neste Hellas

Uro
Meldingene førte til at de europeiske aksjemarkedene snudde kraftig ned fredag ettermiddag. Samtidig falt euroen til en ny årsbunn på 1,2049 dollar for en euro. Inntil i dag var årets laveste notering på 1,2112 dollar for en euro.

Forrige gang euroen var under 1,21 dollar var i april 2006.

Valutaanalytiker Ole Håkon Eek-Nielsen i Nordea Markets peker på at både ryktene i banksektorene og det ungarske gjeldsproblemene fører til at det på ny blir oppmerksomhet rundt gjeldskrisen i Europa.

- Det er mer av det samme, sier Eek-Nielsen til DN.no.

Societe Generale
Ifølge TDN Finans faller den franske storbanken Societe Generale rundt 6,5 prosent fredag ettermiddag. FT.com melder at det går rykter i markedet om at banken kan være i problemer på grunn av posisjoner i derivatmarkedet.

SocGen har nektet å kommentere markedsryktene.

Frykter mislighold
Ryktene skaper uansett økt frykt for at en allerede skjør tillit til finansinstitusjonene kan bli ytterligere redusert.

Den såkalte Itraxx senior financials, som måler prisen på forsikring mot mislighold av ansvarlige lån til 25 europeiske banker, er i dag på 185 basispunkter. Dette er årets høyeste notering for denne indeksen. Den økte forsikringspremien er et tegn på at frykten for mislighold øker og at den såkalte motpartsrisikoen øker.

Ukens viktigste nøkkeltall
Klokken 14.30 norsk tid kommer den månedlige arbeidsmarkedsrapporten fra amerikanske myndighter. Rapporten kan gi ytterligere utslag i finansmarkedene. På forhånd er det ventet en oppgang i sysselsettingen utenom jordbruket på 536.000 personer i mai.

Les også: USAs statsgjeld doblet på 10 år (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.