Mange har innsett at ved å kvitte deg med cd-samlingen og få musikken over på pc-en frigjør du ikke bare hylleplass, det blir også mye lettere å finne igjen musikken senere.

Det er enkelt å kjøpe musikk på nett eller overføre cd-er til pc-en, men du har likevel to utfordringer: 1) Hvordan skal musikken du har lastet inn på pc-en lagres slik at den er tilgjengelig for alle i huset, og 2) hva slags avspiller skal du bruke for å få god lyd når du har kastet ut den gamle cd-spilleren?

Gjør du dette riktig vil du ha gromlyd i hele huset - og tilgang på all musikken over alt - også når du er ute på tur.

Les også vår guide til overføring av cd-er til pc-en. Valgene du gjør her vil påvirke kvaliteten og mulighetene for avspilling: - Slik blir du kvitt cd-samlingen

Hele husets medielager
Som "hovedlager" for musikk har du særlig to muligheter: Enten kan du la all musikken ligge på én av pc-ene i huset, og så dele denne musikken med alle de andre pc-ene i huset. Eller du kan investere i en såkalt nettverksdisk (også kalt NAS) og legge all musikken på den.

En nettverksdisk ligner på en vanlig ekstern harddisk av den typen du plugger rett i usb-porten på pc-en, men i stedet plugger du den inn i ruteren din. Dermed kan alle pc-ene i huset få tilgang til den over det trådløse eller kablede nettverket ditt hjemme.

Mange av de mest avanserte nettverksdiskene kan være litt vanskelige å sette opp. Det finnes imidlertid forholdsvis enkle og greie nettverksdisker også, for eksempel har Iomega en disk på 1 terabyte (1000 GB) til rundt 1.300 kroner. Disker av denne typen kobles til nettverket, deretter kjører du et program på pc-en for å sette den opp slik at alle får tilgang til den.

Den enkleste løsningen
En nettverksdisk er den mest elegante løsningen, men for folk flest er ofte det enkleste å la all musikken ligge i en delt mappe på en av pc-ene i huset. Ulempen er at denne pc-en selvfølgelig må stå på for at andre skal få tilgang til musikken, noe du slipper med en nettverksdisk.

For at du skal kunne få tilgang til musikken fra ulike pc-er og andre enheter i huset må du skru på deling av mediefilene på pc-en filene ligger på. Bruker du den nyeste versjonen av Windows (Windows 7) på alle pc-ene er dette ganske enkelt, ettersom du bare definerer at alle pc-ene skal være en del av samme "Hjemmegruppe". Dermed får alle automatisk tilgang til alle delte filer. I Windows 7 kan du enkelt dele musikk fra din egen pc eller spille av musikk fra andres pc-er direkte fra avspillingsprogrammet Windows Media Player. I Windows Vista kan du gå inn på Bibliotek-menyen i Media Player og velge Mediedeling for å enten dele egen musikk eller få tilgang til musikk andre i nettverket har delt.

 

Husk at det å skru på deling av mediefilene dine ikke betyr at hele verden automatisk får tilgang til dem. Nyere versjoner av Windows holder rede på om du befinner deg i hjemmenettverket eller på et offentlig nettverk, og kan stille inn delingen riktig avhengig av hvor du er. I både Windows 7 og Vista kan du endre standardinnstillingene fra Nettverks- og delingssenter, eller direkte fra Media Player.

Ta med musikken - over alt
Norske Opera Software har for øvrig en løsning for deg som ønsker å få tilgang til musikk og andre filer over internett, eller dele med andre. Løsningen heter Opera Unite, og er innebygget i den nyeste versjonen av Operas nettleser. Vil du ha tilgang til musikken din når du er på reise eller på fest hos venner, kan dette være en praktisk løsning.

Enkelte nettverksdisker har lignende muligheter til å gi deg tilgang til musikken over internett.

Digital musikk på stereoanlegget
Selv om du har musikken liggende på pc-en, betyr ikke det at du bare kan få tilgang til musikken via pc-en. Heldigvis finnes det flere gode produkter som kan hente ut musikk, bilder og filmer fra harddisken din via trådløst nett eller en nettverkskabel. Dermed kan musikken ligge ett sted, men spilles av der du vil.

Du kan selvfølgelig også spille musikk rett fra pc-en, via hodetelefoner eller tilkoblede lydanlegg. Da er det verdt å merke seg at lydkortet i pc-en har mye å si. De fleste pc-er har god nok lyd for de fleste, men det kan være greit å være klar over at lydkvaliteten ofte kan være dårligere på bærbare enn på stasjonære pc-er - og at det finnes spesiallydkort å få kjøpt som kan gi vesentlig bedre lyd hvis du er virkelig kravstor.

Hvis du derimot bruker alternativene vi beskriver nedenfor, har lydkortet i pc-en ingen effekt.

Musikk fra spillmaskin
Mange har allerede en spillkonsoll som for eksempel Playstation 3 eller Xbox360 i huset. Det mange ikke vet, er at disse også kan brukes til å spille av musikken din. Har du skrudd på mediedeling i Windows vil pc-en kunne dukke opp i menyene på spillkonsollen, slik at du kan vise bilder og film og spille av musikk direkte fra spillkonsollen. Også nyere nettverksdisker dukker automatisk opp i menyene på for eksempel Xbox 360 og Playstation 3.

Krever tv
Et annet produkt som lar deg overføre musikken til stereoanlegget ditt er Apple TV. Dette er en liten boks du kobler til tv-en og stereoanleget ditt, og som gjør det mulig ikke bare å spille av all musikken din – men også vise bildene dine på tv-en. Man kan også vise video, men dette salget har ikke Apple åpnet i Norge ennå. Ulempen med denne spilleren er at du ikke kan styre musikken uten en tv som står på.

Henter musikken der den er
Philips Streamium er en serie med kompakte musikkanlegg og andre produkter som gjør det mulig å overføre den digitale musikken fra rom til rom. En annen elegant løsning er Logitech Squeezebox, som kan overføre musikk fra pc-er og nettverksdisker over det trådløse nettverket ditt hjemme. Med en Squeezebox har du også tilgang til tusenvis av internett-baserte radiokanaler, inkludert flere av de mest kjente norske kanalene (som NRK). Disse spillerne har egen skjerm, så man ikke er avhengig av en tv.

Vi har testet Logitech Squeezebox Radio, som ser ut som en klokkeradio. Forskjellen er at den ikke har noen vanlig radio, kun internett-radio – i tillegg til at den kan streame musikk fra for eksempel en nettverksdisk som du har lagt all musikken din på, eller fra en pc i nettverket hvor du har slått på deling av musikk. Og det stopper ikke der. Du kan til og med installere ulike tjenester på Squeezebox Radio, for eksempel en Facebook-applikasjon som lar deg oppdatere Facebook-statusen med for eksempel hva du lytter til akkurat nå. I tillegg kommer musikktjenestene Wimp og Spotify snart i Squeezebox-versjoner, slik at du kan abonnere på musikken - i stedet for å kjøpe sangene.

 

Squeezebox Radio er en utmerket vekkeklokke, men passer like godt i en bokhylle eller på kjøkkenbenken. Vi synes lydkvaliteten var veldig god i forhold til hvor kompakt og liten denne radioen er. Den er enkel å bruke, og du navigerer raskt i oversiktlige menyer på den lille fargeskjermen. Skjermen viser også nyttig informasjon om blant annet hvilken artist og album som spiller, samt albumgrafikk.

Er du ute etter noe enda mer avansert, leverer Logitech også andre Squeezebox-løsninger, blant annet Squeezebox Touch, beregnet på tilkobling til ditt eget stereoanlegg eller til et par høyttalere med innebygget forsterker. Er du virkelig kresen på lydkvaliteten, er det kanskje Logitechs Transporter du er ute etter. Denne ser mer ut som et tradisjonelt stereoanlegg-komponent, og har fått ganske god omtale i hifi-magasiner. Men du må regne med å betale 16-18.000 kroner for den – mens Squeezebox Radio koster rundt 1.700 kroner. Noe av poenget med de litt mer kostbare løsningene er at musikken skal konverteres fra digitalt til analogt før den når høyttalerne dine, og der gjør ofte de dyrere løsningene en bedre jobb.

Squeezebox støtter for øvrig såkalte "tapsfrie" formater som Flac og Apple Losless. Dermed kan du lagre musikken din i et format som er hundre prosent identisk med original-cd-en, og likevel kunne spille den av uten å måtte konvertere den til for eksempel MP3-format.

Du kan lese mer om hvordan du får musikken din over på pc-en i denne artikkelen:

- Slik blir du kvitt cd-samlingen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.