Spania fikk hentet 3,05 milliarder euro i en auksjon av tre- og seksmånders statssertifikater tirsdag. Etterspørselen etter å delta i auksjonen var større enn ved forrige anledning, men landet må betale en høy pris for å låne pengene i markedet.

  • Det ble hentet 1,63 milliarder euro i tremånederslånet, som fikk en rente på 2,43 prosent. I tilsvarende auksjon i i juni var renten 2,36 prosent. Buddekningen var 2,94 ganger tilbudt volum sammenlignet med 2,6 ganger i tilsvarende auksjon i juni.
  • Det ble hentet 1,42 milliarder euro i seksmånederslånet, som fikk en rente på 3,69 prosent. I tilsvarende auksjon i juni var renten 3,24 prosent. Buddekningen var 3,02 ganger tilbudt volum sammenlignet med 2,82 ganger i tilsvarende auksjon i juni.

Regionene utestengt fra markedet
Resultatene fra auksjonen gjenspeiler renteutviklingen som spansk statsgjeld har hatt i annenhåndsmarkedet de siste dagene. Mandag steg rentene på spansk statsgjeld dramatisk på fornyet frykt for at landet skal få problemer med å håndtere statsgjelden.

- Det var flere faktorer som bidro til den negative utviklingen. Viktigst var nyheten om at så mange som seks spanske regioner kan komme til å trenge finansiell krisehjelp, skriver seniorøkonom Knut A. Magnussen i morgenrapporten fra DNB Markets tirsdag.

- Regionene er i praksis utestengt fra de internasjonale lånemarkedene og må dermed hente penger hos de sentrale myndighetene i Spania. Dermed svekkes de spanske statsfinansene ytterligere, skriver Magnussen.

I tillegg meldte den spanske sentralbanken at spansk økonomi falt med 0,4% i andre kvartal etter en nedgang på 0,3 prosent kvartalet før.

Gjelden øker
Tall som statistikkbyrået Eurostat la frem mandag viste at det spanske budsjettunderskuddet var på 8,5% av brutto nasjonalprodukt i andre kvartal.

- Det kan dermed synes svært vanskelig for Spania å nå målet på 6,3 prosent for hele 2012.

Samtidig økte statsgjelden med 7,4 prosentpoeng siden første kvartal ifjor til 72,1 prosent av bnp.

Ny renteoppgang tirsdag
I annenhåndsmarkedet stiger renten på tiårige spanske statsobligasjoner til over 7,5 prosent tirsdag og nærmer seg dermed mandagens toppnivåer på nær 7,60 prosent.

Renten på kortere statsobligasjoner med to og fem års løpetider stiger også tirsdag. Renten på toåringen er i skrivende stund 6,77 prosent, mens femåringen handles med en rente på 7,51 prosent.

Spanias økonomiminister Luis de Guiondos sa mandag at markedene overreagerer og avviste samtidig at landet har behov for en fullskala krisepakke fra EU. Så langt har Spania sikret seg 100 milliarder euro i en krisepakke fra EU som i utgangspunktet kun skal brukes til å støtte landets kriserammede banksektor.

Ikke bærekraftig
Fondsforvalter John Stopford i Investec Asset Management sier til Financial Times tirsdag at Spania er nær ved å miste all markedstilgang.

- Det er ikke bærekraftig å låne til disse nivåene lenge, sier han til avisen.

FT viser til at renten på den spanske toåringen mandag steg til 6,53 prosent, det høyete nivået siden november 1996.

Ifølge FT ønsker regjeringen i Spania og Italia at Den europeiske sentralbanken intervenerer markedene for å dempe uroen.

LCH Clearnet, som er Europas største cle#229hus, økte mandag det ekstra innskuddskravet som kreves fra kunder som ønsker å handle i enkelte spanske og italienske papirer.

Les mer: - Markedene overreagerer (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.