Spanias statsfinanser er under knallhardt press, og regjeringen har satt inn alle kluter for å redusere budsjettunderskuddet, som ifjor var på 11,7 prosent av bruttonasjonalproduktet (bnp), det tredje største i EU, skriver Dagens Næringsliv.

Spanias bnp i tillegg falt fem kvartaler på rad, og boligprisene har falt kontinuerlig siden første kvartal 2008.

Nesten én million nye boliger står tomme, og over halvparten av spanjolene sliter med å betale boliglånet.

Den økonomiske krisen i Spania har ført til en eksplosiv økning i det svarte markedet, og kan medføre at milliarder går tapt. Det er antatt at mellom 15 og 30 prosent av den spanske økonomien er av det mørke slaget.

- Egentlig er en halv million av landets registrerte arbeidsledige i svart arbeid, anslår Ramón Tamames, en av Spanias mest kjente økonomer.

Euro på spill

Nå leter statsminister José Luís Rodríguez Zapatero desperat etter skattepenger.

Zapatero la nylig frem en kuttplan på 50 milliarder euro, eller i overkant av 400 milliarder kroner.

Hele euroens fremtid kan stå på spill om ikke Spania lykkes.

Varsler oppgjør
Den svarte aktiviteten fører til enorme summer i tapte og sårt tiltrengte skatteinntekter for å holde de nå over fire millioner arbeidsledige med dagpenger. Ved november ifjor hadde staten brukt nesten 2,2 milliarder euro på dagpenger - en rekordøkning på 60 prosent mer enn året før.

Nå varsler regjeringen oppgjør. 6000 nye ansatte i skattevesenet og ved ligningskontorene skal om fire år sørge for å dra inn 100 milliarder euro årlig - ti ganger mer enn det staten kan sikre seg via økte skatter, skriver finans-avisen El Economista.

«Kommer til himmelen»
Professor Santos Ruesga sier at toleransen for skattesnusk er syklisk. Den er større i krisetider. Men mest av alt tror han det dreier seg om de katolske røttene:

- Vi redder oss i det neste liv. Spanjoler jobber svart og ber til gud om tilgivelse etterpå. Så kommer vi til himmelen likevel.

Les også:

<b>- Har ennå ikke sett "worst case"</b>

Hellas får ingen penger fra EU

Her finner du alle oppdaterte børs- og finansnyheter (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.