Markedene håpet at sentralbanksjef Mario Draghi i den europeiske sentralbanken ECB ville gi forsikringer om nye og massive støttekjøp av statsobligasjoner fra de mest utsatte landene i eurosonen.

Det fikk de ikke.

Rask renteoppgang
Derfor steg rentene på spansk og italiensk statsgjeld i et forrykende tempo torsdag kveld. Fredag fortsetter oppgangen. For Spania, som er nærmest kanten av stupet, har renten på tiårig statsgjeld steget til 7,25 prosent i annenhåndsmarkedet fredag. I markedet brukes gjerne tiårsrenten som en referanse på et lands kredittverdighet

I markedet regnes en rente på godt over syv prosent for å ikke være bærekraftig over tid.

Bakgrunnen for den raske og kraftige renteoppgangen er at Mario Draghi i forbindelse med rentemøtet torsdag varslet at sentralbanken ikke vil sette igang nye støttekjøp av statsgjeld i markedet før eurosonens krisefond ESM og forløperen EFSF setter igang sine oppkjøpsprogram. På EU-toppmøtet i Brussel i slutten av juni ble statslederne enige om at fondene kan brukes til å kjøpe statsgjeld fra enkeltmedlemmer i eurosamarbeidet dersom de selv ber om det. Endringen av bruken kommer imidlertid først endelig på plass når nasjonalforsamlingene i de ulike landene som bidrar til kapitalen i fondet har godkjent den.

Ny flaskehals
Mario Draghi spilte rett og slett ballen over til politikerne og ba dem få fortgang i godkjenningsprosessen.

- Dermed står vi overfor følgende flaskehals. Krisefondet må ratifiseres av alle landene i eurosonen, for deretter aktiveres, og politikerne må enes om hvilke krav som skal stilles til land som søker om krisehjelp, det være seg krav til budsjettinnstramminger, krav til deregulering av markeder, eller krav til privatisering, før vi eventuelt får den europeiske sentralbanken på banen, skriver makroøkonom Ole André Kjennerud i morgenrapporten fra DNB Markets fredag.

- Først etter at krisefondet er aktivt og land har søkt om hjelp, vil ECB tre inn som en mulig kjøper av landenes statsobligasjoner i annenhåndsmarkedet, skriver Kjennerud.

Kan bli tvunget til å be om hjelp
Spørsmålet mange stiller seg nå er om tilbakekjøpsprogrammet blir stort nok og om det kommer raskt nok på plass. Dagens rentenivå vil trolig ikke bærekraftig over tid for Spania og Italia.

- Statsministrene i Italia og Spania unnlot å svare på om eller når de ville be om hjelp fra stabilitetsfondet EFSF, men når de lange statsrentene nå igjen stiger til kritiske nivåer, kan det være et spørsmål om dager eller uker før de blir tvunget til det, skriver seniorøkonom Ida Wolden Bache i morgenrapporten fra Handelsbanken Capital Markets fredag.

BAKGRUNN: - En spansk søknad om nødlån rykker stadig nærmere

Draghi vurderer nye krisetiltak (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.