Visestatsminister Soraya Saenz de Santamaria sa tirsdag at størrelsen på pensjonene i 2013 vil bli fastsatt på et møte i november. Men hun tilføyde at beløpene «selvsagt» vil bli justert i takt med lønns- og prisveksten.

Den spanske avisen El Mundo spår at pensjonene vil bli økt med 1 prosent. Spania er hardt rammet av krisen i eurosonen, landene som bruker EUs felles valuta, og økende inflasjon de siste månedene har gjort livet vanskeligere for mange spanjoler.

Mister tålmodigheten
Presset øker på Spanias statsminister Mariano Rajoy. Både markedet og EU-toppene er i ferd med å miste tålmodigheten og ber Spanias statsminister bestemme seg for om landet virkelig ønsker krisehjelp fra EU og ECB.

Les: Nå må han snart bestemme seg

Kan gi negativ reaksjon
Uten en formell søknad om krisehjelp fra landet skjer det nemlig ingenting med redningsplanen som sentralbanksjef Mario Draghi i Den europeiske sentralbanken (ECB) lanserte tidligere denne måneden.

- Ytterligere trenering fra spanske myndigheter vil høyst sannsynlig føre til en negativ markedsreaksjon, skriver sjeføkonom Michaela Marcussen i Socite Generale i en oppdatering fra meglerhuset mandag.

Første mulighet for en formell søknad kommer trolig denne uken når landet torsdag og fredag skal gjennom en trippel-test i markedene: Budsjettet for neste år legges frem torsdag, en plan for strukturelle reformer skal ifølge rapportene også legges frem torsdag, mens analysebyrået Oliver Wyman leverer den endelige rapporten om spanske bankers refinansieringsbehov fredag.

- Markedene ønsker at Spania søker om hjelp og dermed sette ECBs OMT-ordning på prøve. Trippel-annonseringen denne uken bør kunne skape et grunnlag for å be om den forutsatte assistansen, men Spania kan komme til å vente med en formell søknad, skriver Marcussen i oppdateringen fra Societe Generale.

Les også:
Spanske banker trenger 60 milliarder euro
God etterspørsel og lavere rente for Spania
Investorer øker presset på Spania
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.