Tidligere sjef for Det internasjonale valutafondet og tidligere spansk finansminister Rodrigo Rato ble pågrepet i Madrid torsdag kveld mistenkt for bedrageri og hvitvasking av penger, skriver flere internasjonale medier.

Politiet har også ransaket hjemmet hans i det eksklusive området Salamanca i Madrid, skriver bbc.com.

Rato, som var IMF-sjef mellom 2004 frem til han trakk seg «av personlige grunner» i 2007, har vært under etterforskning for svindel i flere år.

Han var fra 2010 toppsjef i Bankia, som var Spanias fjerde største finansinstitusjon. I 2012 oppdaget revisorer svakheter i bankens økonomi, noe som endte med at myndighetene ble tvunget til å nasjonalisere banken.

Regningen for Bankias redningsoperasjon endte på 22 milliarder euro, som utgjorde rundt to prosent av Spanias bruttonasjonalprodukt.

EU-hjelp

Spania måtte også søke hjelp hos EU på grunn av risiko for at det ville få konsekvenser for hele finanssektoren i landet.

EUs redningsfond bidro totalt med 35 milliarder euro (nesten 300 milliarder kroner) til Spanias fire nasjonaliserte banker; Bankia, NovaGalicia Bank, Catalunya Caixa og Banco de Valencia. Bankia måtte kutte over 6000 av sine 20000 ansatte og legge ned 40 prosent av filialene.

I tiden frem til Bankia ble nasjonalisert brukte Rodrigo Rato bankens kredittkort flittig, blant annet til restaurantbesøk, og ble deretter tvunget til å gå av som toppsjef.

Han har siden vært involert i rettslige undersøkelser i saken.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: - Alle skjønner at de jukser med bokføringen