De pågående urolighetene i Egypt har det siste døgnet sendt oljeprisen over 100 dollar fatet for første gang på mer enn to år. Analytiker Todd Elmer i Citigroup tror kombinasjonen av høy oljepris og lavere risikoappetitt i finansmarkedene kan gi et løft for norske kroner.

- Kronen er godt posisjonert til å dra nytte av en høyere oljepris, skrev Elmer i en oppdatering mandag, ifølge Bloomberg News.

Han mener situasjonen i Egypt og frykten for økt politisk spenning i hele Midt-Østen har ført til en nedgang i risikoappetitten. Samtidig holder oljeprisen seg på et høyt nivå.

- Det er bekymring for at vi vil se ytterligere politisk smitte i regionen, noe som er sett på som en trussel mot oljeleveransene, skriver Elmer.

Risiko
For oljenasjonen Norge er det utvilsomt positivt at oljeprisen stiger. Høyere oljeinntekter gir større aktivitet i økonomien og større etterspørsel etter norske oljerelaterte selskaper. Det skaper i sin tur etterspørsel etter norske kroner.

Men valutaanalytiker Ole Håkon Eek-Nielsen i Nordea Markets tror, i motsetning til Citigroup-analytikeren, at etterspørselen etter norske kroner vil falle dersom risikoappetitten reduseres.

- Hvis risikoappetitten skulle forsvinne av en eller annen grunn, uten at jeg nødvendigvis tror på det, så vil nok det svekke kronen. Og det vil sannsynligvis også sende oljeprisen nedover. Da vil man nok få en sammenheng som ikke kan relateres direkte til oljemarkedet, sier Eek-Nielsen i Nordea Markets til DN.no.

Han tror dessuten at oljeprisen spiller en langt mindre rolle når man ser på den handelsvektede kronen. Dette er kronen målt mot valutaene i de de 44 økonomiene som Norge handler mest med.

Stekere euro
De siste ukene har kronen dessuten gått svakere mot euro, som blir sett på som en av de de viktigste referansevalutaene for norske kroner. Etter å ha blitt handlet ned mot 7,70 kroner i midten av januar, har euroen steget til rundt 7,90 kroner i dag.

- Høyere oljepris skal normalt være positivt for norske kronen, men det er ikke slik hver eneste dag. Det kommer an på hva markedet er opptatt av der og da, sier valutaanalytiker Maren Romstad i DnB Nor Markets til DN.no.

Svekkelsen mot euro henger ifølge Romstad sammen med at det de siste ukene har vært mye oppmerksomhet rundt risikoen for at Den europeiske sentralbanken ECB kan komme til å sette opp renten allerede i løpet av 2011. Stigende råvarepriser har ført til at veksten i konsumprisene nå er høyere enn sentralbankens mål på 2,0 prosent.

DnB Nor Markets tror på en oljepris som i gjennomsnitt vil ligge på 85 dollar fatet gjennom 2011. Det vil i utgangspunktet kunne svekke kronen fra dagens nivåer. Samtidig har meglerhuset liten tro på at ECB hever renten i år. Sammen med høyere rente her til lands vil det kunne føre til at kronen styrker seg.

Tror på 7,70
Eek Nielsen i Nordea Markets tror også at kronen foreløpig vil holde seg rundt dagens nivåer og styrkes på litt lengre sikt.

- Vi ser sterkere krone i takt med at Norges Bank setter opp renten. Vi regner med en renteøkning i juni og jeg tror markedet kommer til å gå litt før det på forventningene.

Nordea venter at kronen vil være på 7,90 mot euro på tre måneders sikt og 7,70 på seks måneders sikt.

- Det er rentedifferanser som er hoveddriveren mer enn noe annet i valutamarkedet nå, selv om linken mellom råvarer og råvaretunge valutaer er stor. Men jeg tror den er større i andre råvarevalutaer enn i den norske, sier Eek-Nielsen.



Meglerhusenes kroneprognoser

Les også: Knallsterk svenskekrone (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.