Den massive overkapasiteten i det nordiske luftrommet forsterker seg neste år og sender allerede rekordlave priser ytterligere ned, spår eksperter.

Les: - Flyreiser blir enda billigere

I en fersk minianalyse av SAS-aksjen konkluderer nå Danske Markets med at yield-presset vil forsterkes i 2011. Meglerhusets analytikere har beregnet at den samlede etterspørselen i det nordiske luftfartsmarkedet vil vokse med 3,3 millioner passasjerer i 2011 - men kapasiteten vil stige med rundt 5,5 millioner passasjerer. Det melder check-in.dk.

Denne overkapasiteten fører til at flybillettene blir billigere, mener også Danske Markets.

"Selg"-anbefaling
Men selv om forbrukerne kan glede seg over at det vil bli enda billigere å fly, vil det gå ut over flyselskapene, som kan oppleve at yielden (inntekt per passasjer, per kilometer) kommer under større press.

Danske Markets har en "selg"-anbefaling på SAS-aksjen med et kursmål på 18,00 danske kroner mot en aktuell kurs på 25,80 danske kroner. Dermed vurderer meglerhuset aksjens verdi nesten 30 prosent lavere enn aktuell kursverdi.

Etterspørselen flater ut
Den negative markedsvurderingen for 2011 er på linje med en ny beregning fra IATA, som anslår at inntjeningen i luftfartsindustrien vil falle med om lag 40 prosent i 2011 i forhold til 2010. Årsaken er at etterspørselen er i ferd med å flate ut, mens kapasiteten stadig økes.

Les også: Kraftig passasjerøkning for SAS

Kjos må på milliardshopping

Knallbra, Kjos! (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.