Investor Øystein Stray Spetalen er dårligst likt blant et større utvalg norske rikinger, viser en ny undersøkelse som InFact har foretatt på oppdrag for DN.no.

På en skala fra en til fem får Spetalen 2,41 poeng, knepent bak Orkla-eier Stein Erik Hagen på plassen foran. Norwegian-gründer Bjørn Kjos og eiendomsinvestor Olav Thon ligger på topp med henholdsvis 3,71 og 3,68.

Se hele listen i bunn av denne artikkelen.

- Den viktige sisteplassen
Spetalen sier til DN.no at han er stolt av sisteplassen, fordi den viser at han ikke har levd på kompromiss med seg selv.

- Med en fantastisk kone, vidunderlige barn, en uendelig bankkonto, et liv som kan leves uten å være kontinuerlig populær og med flere politisk ukorrekte standpunkter, så havner man i Norge garantert på bunn i en slik kåring. Nyttårsforsettet er å fortsette å gi Stein Erik beinhard kamp om den viktige sisteplassen. Får jeg den i 2011 også så vet jeg at jeg ikke har levd på kompromiss med meg selv. For meg er det viktigste i livet å være en fri mann som kan si og gjøre det jeg mener er riktig, ikke i det lukkede rom, men i det viktigste fora som er det offentlige rom.

Belyser feilaktige sannheter
Spetalen har i en årrekke kommet med en rekke kontroversielle og systemkritiske utspill. Senest før sommeren gikk han ut i DN med kritikk av et samfunnssystem hvor 0,01 prosent av befolkningen stikker av med hele gevinsten.

- Det er alltid ubehagelig å få sannheten opplest. Det er så mange oppleste og vedtatte sannheter, som er feil, som jeg ønsker å belyse fra en annen vinkel. Jeg er stolt av sisteplassen for den viser at folk har oppfatninger om det jeg sier, sier Spetalen.

- Fremstår som litt kald og beregnende
Administrerende direktør Ole Christian Apeland i Apeland Informasjon sier han har respekt for Spetalens ambisjoner.

- Jeg tror han klarer å belyse mange saker fra en annen vinkel, og jeg har all mulig respekt for det. Han blir ikke så populær av det, men det tror jeg heller ikke han er så opptatt av.

Administrerende direktør Sigurd Grytten i Burson-Marsteller tror at Spetalen ville gjort det bedre med en annen målgruppe.

- Ansvaret for lønnsomhet står svært høyt blant næringslivsaktører, mens den jevne befolkning er mer opptatt av samfunnsansvar. Spetalen fremstår som litt kald og beregnende, og det gir svak uttelling blant folk flest. Jeg tror at Spetalen ville fått et klart bedre resultat dersom de spurte var næringslivsaktører. Jeg er mer usikker på om Bjørn Kjos ville gjort det like bra i en slik undersøkelse.

Vil smile på bildet
Grytten sier det er prisverdig at Spetalen tar del i den offentlige debatten.

- Det er ekstremt prisverdig at Spetalen engasjerer seg i det offentlige rom. Hovedbildet er at ledere i næringslivet ikke vil ha en medierolle.

Selv er Spetalen tilsynelatende uinteressert i egen popularitet, men han er svært selektiv i forhold til hvilke spørsmål han svarer på, og hvordan han siteres på disse svarene. Han har også oppfatninger om billedbruk.

- Kan dere bruke et bilde der jeg smiler, og ikke et hvor jeg er sur og sinna, skriver han i en avsluttende melding.

Her er folkets rangering:



Angi på en skala fra 1 til 5, der 1 er svært negativt og 5 er svært positivt.

Undersøkelsen er utført av InFact blant 1.040 respondenter fredag 17. desember.

Les også:
Bjørn Kjos er Norges mest populære riking

<b>Olav Thon takker enkelt levesett</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.